Zelfliefde is je natuurlijke staat.

Zelfliefde is je natuurlijke staat.

Je bent deze liefde kwijtgeraakt doordat je jezelf bent gaan afwijzen.

Kleine kinderen wijzen zichzelf niet af.
Je ziet in het kind liefde en geluk.
Kleine kinderen zijn de liefde zelf.
Zij zijn zelfliefde.

Zelfafwijzing doet pijn.

Je gaat tegen de natuur in.

Tegenover zelfliefde staat zelfhaat.

De weg naar zelfhaat begint met ongeduld.
Je duldt op dat moment iets niet van jezelf en raakt geïrriteerd. Vervolgens ga je jezelf afwijzen.
Als je jezelf afwijst, wordt je boos op jezelf. Deze boosheid versterkt zich in zelfwoede, zelfafschuw, zelfdestructie en vervolgens zelfhaat. Op het moment dat je jezelf haat ben je het verst verwijderd van je natuurlijke staat van zelfliefde.

Geen enkele vorm van zelfafwijzing leidt tot geluk.

Een zelfafwijzing geeft je de illusie dat je een bepaalde situatie, gedrag of probleem had kunnen voorkomen. Het is alsof je jezelf afdwingt niet opnieuw dezelfde fout te maken. Een zelfafwijzing lijkt minder pijnlijk dan dat een ander je afwijst. Het tegendeel is echter waar. Elke zelfafwijzing is destructief. Het brengt je dichter bij zelfhaat.

Gelukkig is de mens gespleten.

Je haat bijna nooit alles van jezelf. Je haat een of meerdere delen van jezelf. Je kunt je lichaam haten, de fouten haten die je hebt gemaakt, bepaalde gedachten haten of een deel van je gedrag haten.

Er blijft gelukkig altijd een vleugje zelfliefde aanwezig. Het is het deel van jezelf wat niet herkent. Dat is omdat je er overheen kijkt. Zelfliefde is hetgeen wat je bent. Het is je natuurlijke staat. Zelfliefde is het deel in jou dat geen pijn doet.

Een foutieve gedachte creëert een naar gevoel.

Als je de gedachte hebt dat je er niet toe doet, waardeloos bent, ongewenst bent, niet geliefd bent, afgewezen bent of verdrietig bent, ervaar je een naar gevoel. Het nare gevoel maakt je duidelijk dat de gedachte over jezelf niet klopt. Je zit verkeerd en bent verward. Het maakt niet uit of je een ‘geldige’ verklaring hebt. De verklaring is fout. Het nare gevoel maakt je dit duidelijk.

Ieder mens bezit liefde.

Mensen die zichzelf haten, vinden deze liefde vaak in de buitenwereld. Ze zijn vaak lief en zorgzaam voor kinderen, oudere mensen of dieren. Ze hebben een warm hard voor goede doelen of nare gebeurtenissen.

Waar zit jouw liefde?

Op het moment dat je ontdekt waar jouw liefde zit, kun je deze liefde inzetten om jezelf te onderzoeken. Je kunt de liefde gebruiken om op een liefdevolle manier je pijn te observeren. Wanneer je jouw pijn op de juiste manier aandacht geeft, maakt je gevoel je duidelijk waar je de fout bent ingegaan.

Een naar gevoel kan een aanwijzing zijn naar nare gebeurtenissen, situaties of (jeugd)traumatische ervaringen. Situaties waarbij je als kind onbewust verkeerde aannames hebt gedaan. Een baby heeft niet de gedachte ongewenst of waardeloos te zijn. Dergelijke aannames komen op latere leeftijd. Vanaf het moment dat kinderen over zichzelf gaan denken, trekken ze onbewust verkeerde conclusies. Als iemand boos op ze is, kunnen ze gaan denken dat ze verkeerd zijn.

Als je twijfelt of je gewenst bent, probeer dan je adem een tijdje in te houden.

Ontdek hoe gewenst je bent door het leven zelf. Het leven doet er alles aan om je in leven te houden.

Je wordt niet alleen opgevoed door mensen.

Een van de grootste misvattingen van de mens is de aanname dat je alleen maar bent opgevoed door ouders/verzorgers. De belangrijkste opvoeder in het leven is namelijk het leven zelf. Het leven heeft je een lichaam gegeven. Het leven schenkt je zuurstof, water en voedsel. Het leven heeft je tot nu toe alles gegeven wat je nodig hebt.
Het leven is ook zeker een leermeester.

Wees daar dankbaar voor.

Hoe vergroot je zelfliefde en je natuurlijke staat van geluk:

  1. Stop met jezelf en anderen af te wijzen.
  2. Wees liefdevol voor pijn, fysiek en emotioneel.

Als je dit met liefde doet, komt er een dag dat je ontdekt deze liefde te zijn.

Ben jij bereid te stoppen jezelf af te wijzen?

Geef je reactie in onderstaande commentaarvelden.


Als je ondersteuning wilt, geef ik je graag mijn steun.

Ik wens je veel zelfliefde,

Martin