Wat is angst?

Wat is angst?

Angst ontstaat wanneer een nare gebeurtenis niet goed verwerkt is.

Deze gebeurtenis wordt opgeslagen in het geheugen als een nare gevoelsherinnering.

Angst beschermt je vanaf dat moment tegen hetzelfde gevoel.

 

Deze tekst geeft krachtig weer wat angst is:

 

Fear is the memory of pain (the past) and the attempt to avoid it (the future).

 

Angst is een beschermingsmechanisme dat ontstaat na een pijnlijke ervaring (verleden) en dat je beschermt tegen dezelfde pijn (toekomst). Dit kan zowel een fysieke of emotionele pijn zijn. In geval van een emotionele pijn beperkt angst je.

Het beschermingsmechanisme van angst werkt volledig automatisch.  Het mechanisme wordt geactiveerd door een nare gevoelsherinnering die opgewekt wordt door een trigger. De trigger kan van alles zijn: een beeld, gevoel, reuk, smaak, geluid of combinatie.

 

Voorbeeld

Een poos geleden was ik pijnlijk gevallen met de fiets. Plotseling lag ik op de grond. Ik wist niet wat me overkwam. Direct daarna zat ik niet meer prettig op mijn fiets en was bang dat ik weer zou vallen.

Na een tijdje ontdekte dat mijn trapper doortrapte en repareerde ik mijn fiets. Nadien was ik niet meer bang om te vallen en verdween mijn angst.

 

In geval van de val met mijn fiets herinnerde het fietsen (de trigger) dat ik weer kon gaan vallen. Van daaruit ontstond automatisch de angst voor fietsen. De grootste oorzaak van mijn fietsangst was dat ik niet wist waardoor ik gevallen was. Ik begreep het niet. Ik lag plotseling op de grond. Toen ik helder had dat mijn val was veroorzaakt door het doortrappen, verdween mijn angst.

 

Angst ontstaat na een gevoelsherinnering

Elke angst verwijst naar eerdere nare gebeurtenissen in je leven die je nog niet goed emotioneel verwerkt hebt en niet goed hebt begrepen. De meeste gebeurtenissen zijn in de vroege kindertijd ontstaan.

 

Het is niet altijd meteen duidelijk dat de angst met een eerdere gebeurtenis te maken heeft. In gedachten heb je er wellicht van alles aan gekoppeld.

Voorbeeld

Zelf heb ik lange tijd last gehad van faalangst. Toen ik dit onderzocht kwam ik er achter dat ik in werkelijkheid bang was om op me kop te krijgen en me nadien schuldig te voelen. Dit was een oude gevoelsherinnering van een moment dat ik bij mijn oma aan het spelen was en in de sloot was gevallen. Ik had toen nette kleren aan. Mijn ouders waren toen heel erg boos op me.

 

Zelfonderzoek

Wanneer je angst op een liefdevolle manier onderzoekt, krijg je helder waar je bang voor bent, wat je nog niet goed emotioneel hebt verwerkt en wat onduidelijk voor je was. Vanaf dat moment is de oude gevoelsherinnering doorvoeld en doorleeft en komt deze niet meer terug. Je bent bevrijdt van de angst.

 

Ik heb onlangs een filmpje opgenomen waar ik bovenstaande verhaal vertel.