Eetstoornis

Mensen met een eetstoornis zijn altijd bezig met voedsel. Je eet bijvoorbeeld níet als je honger hebt. Of je eet juist te veel als je geen honger hebt. Alles wat met eten en voedsel te maken heeft is lastig voor je. Ook gezellige dingen, zoals een feestje of kerstmis. Je bent waarschijnlijk erg ontevreden over je lichaam en je gewicht. Je voelt je misschien ook nog eens schuldig over je eetstoornis of je schaamt je ervoor. Daardoor kun je je behoorlijk eenzaam voelen.Eetstoornissen komen veel voor bij jonge vrouwen, maar vrouwen boven de 25 kunnen ook nog een eetstoornis krijgen. En eetstoornissen komen ook voor bij kinderen tussen de acht en de twaalf, en bij jongens en mannen.
De eetstoornissen die het meest voorkomen zijn:

  • Anorexia Nervosa. Mensen met anorexia zijn bang om dik te worden, terwijl ze juist gevaarlijk mager zijn.
  • Boulimia Nervosa. Mensen met boulimia hebben regelmatig eetbuien. Ze proberen de calorieën weer snel kwijt te raken door te braken of laxeermiddelen te gebruiken.
  • Eetbuienstoornis of Binge Eating Disorder. Mensen met de eetbuienstoornis hebben ook eetbuien, maar proberen het eten niet kwijt te raken. Zij krijgen dus meestal last van overgewicht.
  • Orhorexia Nervosa. Mensen met deze eetstoornis zijn geobsedeerd door ‘gezond eten’ en gaan daardoor te eenzijdig eten.

Wat is anorexia nervosa?

Mensen met anorexia kunnen niet stoppen met afvallen. Bij anorexia ben je obsessief bezig met eten en je gewicht. Terwijl andere mensen zeggen dat je juist te dun bent. Hoe is dat mogelijk? Je kunt het je misschien moeilijk voorstellen, maar je ziet je lichaam als dikker dan het in werkelijkheid is.

De mensen om je heen begrijpen niet dat je je echt te dik voelt. Daarom houd je al je gepieker over je gewicht en over calorieën geheim. Dat maakt je erg eenzaam. Je moet van jezelf aan allerlei regels voldoen en niemand mag het weten.

Je krijgt misschien problemen met je ouders of partner, omdat die vinden dat je meer moet eten. Bovendien raakt je lichaam ondervoed. En dat geeft allerlei extra klachten.

Veel mensen met anorexia hebben ook last van somberheid of een depressie. De somberheid komt voor een deel door de ondervoeding. Als je ondervoed bent, voel je emoties namelijk niet goed meer.

Anorexia komt vooral voor bij meisjes in en na de puberteit. Maar ook jongens en volwassen vrouwen en mannen kunnen anorexia hebben.

Wat is boulimia nervosa?

Herken je dit? Je bent bang om dik te worden, maar je eet toch te veel. In een paar uur tijd eet je heel veel, zonder ervan te genieten. Je voelt je schuldig en vies en wilt het eten eigenlijk zo snel mogelijk weer kwijt. Daarom ga je braken of laxeermiddelen gebruiken. Dit zijn kenmerken van boulimia nervosa.

Veel mensen met boulimia schamen zich zo voor de eetbuien dat ze er met niemand over praten. Vaak valt de ziekte ook niet op omdat boulimia-patiënten vaak een normaal gewicht hebben.

Sommige mensen met boulimia hebben ook een dwangstoornis, een depressie ofalcoholverslaving.

Boulimia nervosa komt het meeste voor bij vrouwen.

Wat is een eetbuienstoornis?

Mensen met een eetbuienstoornis hebben vaak eetbuien. Ze eten dan in korte tijd veel calorierijk voedsel. Bijvoorbeeld snacks, ijs, chocolade of taart. Na zo’n eetaanval proberen ze het voedsel niet kwijt te raken (door bijvoorbeeld over te geven), zoals mensen met boulimia nervosa doen. Iemand met een eetbuienstoornis heeft dan ook meestal last van overgewicht (obesitas).

Eetbuienstoornis komt bijna evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Een andere naam voor eetbuienstoornis is ‘binge-eating disorder’ (BED).

Wat is orthorexia nervosa?

Mensen met orthorexia nervosa zijn op een overdreven manier bezig met gezond eten. Orthorexia nervosa lijkt op anorexia nervosa. Bij beide ziekten is iemand heel erg bezig met eten. Maar er is één groot verschil. Bij orthorexia gaat het niet om hoe veel je eet, maar om wat je eet. Alles wat je ongezond vindt, eet je niet. Je beseft niet dat dit schadelijk is voor je lichaam. Voor je gevoel ben je juist heel goed bezig. Je voel je sterker en beter dan mensen die zich maar ‘volproppen met ongezond voedsel’.

Orthorexia ontstaat langzaam. Je wilt bijvoorbeeld afvallen of je bent allergisch voor een bepaald voedingsmiddel. Je besluit meteen om gezonder te gaan eten en kiest voortaan vooral groenten en fruit. Langzaam aan wordt je voeding steeds eenzijdiger. Na een tijdje mist je lichaam bepaalde voedingsstoffen. Je wordt steeds magerder.

Orthorexia nervosa is geen erkende ziekte. Maar steeds meer mensen krijgen het. Dat komt doordat gezond leven in de mode is.