Depressie
Iemand met een depressie is heel somber en heeft nergens energie en belangstelling voor.
Depressie is een ziekte die kan worden behandeld. Ook bij ouderen kan een depressie worden behandeld. Hoe vroeger u erbij bent, hoe sneller u zich weer wat beter voelt.
- Speciale vormen van depressie zijn de dysthyme stoornis, een winterdepressie en een depressie na een bevalling (postpartum depressie).
- Mensen met een bipolaire stoornis hebben perioden waarin ze depressief zijn, afgewisseld met perioden waarin ze overactief zijn.
Bipolaire stoornis (Manisch-depressieve stoornis)
Bij mensen met een bipolaire stoornis wisselen twee extreme stemmingen elkaar af:
- Er zijn periodes waarin mensen met een bipolaire stoornis denken de hele wereld aan te kunnen. Ze zijn dan heel opgewonden en overactief. Dit heet een manie. Tijdens een manie zijn mensen onvermoeibaar en zien ze geen gevaren of problemen. Ze verliezen de realiteit uit het oog en kunnen gekke dingen doen, zoals heel veel geld uitgeven of zich in zakelijke avonturen storten. Een manie duurt een paar dagen tot een paar weken.
Na de manie is het vaak een tijd rustig: de stemming is normaal.
- Daarna volgt een depressie: mensen voelen zich waardeloos, uitgeput en willen geen contact. Zo’n depressieve periode kan wel een paar maanden duren.
Een andere naam voor bipolaire stoornis is manisch-depressieve stoornis. De ziekte begint vaak als iemand tussen de 15 en 25 jaar is.
Ongeveer 2 op de 100 mensen heeft een bipolaire stoornis. Vaak hebben zij ook last van een sociale fobie of een paniekstoornis.
Dysthyme stoornis (Dystemie, Chronische depressie)
Iemand met een dysthyme stoornis voelt zich somber, net als iemand met een depressie. Maar er zijn twee belangrijke verschillen:
- Bij mensen met een dysthyme stoornis is de somberheid minder sterk.
- Bij mensen met een dysthyme stoornis is de somberheid chronisch. Dat betekent dat de somberheid er bijna altijd is: hij duurt langer dan twee jaar en kan makkelijk terugkomen.
Naast de sombere stemming hebben mensen met een dysthyme stoornis twee of meer van deze klachten:
- weinig of juist veel eten;
- weinig of juist veel slapen;
- vermoeidheid;
- weinig gevoel van eigenwaarde;
- slechte concentratie; moeilijk kunnen besluiten;
- gevoelens van hopeloosheid.
Mensen met een dysthyme stoornis weten vaak niet dat ze een psychische ziekte hebben. Ook artsen herkennen de ziekte niet zo gauw. Dat komt doordat de stoornis niet zo heftig is én doordat hij er eigenlijk altijd is. Daardoor voelen mensen met deze stoornis zich vaak eenzaam. Ze hebben ook moeite om contacten met anderen te onderhouden.
Andere namen voor de dysthyme stoornis zijn dysthymie en chronische depressie.
Winterdepressie
Een winterdepressie komt op in het najaar en verdwijnt in de lente.
- Ze zijn heel somber.
- Ze slapen veel, vier tot zes uur per dag extra.
- Ze zijn lusteloos en onverschillig.
- Ze hebben een grote behoefte aan voedsel met veel koolhydraten, zoals brood, pasta en zoetigheid.
Postpartum depressie (Postnatale depressie)
Geen roze wolk, maar somberheid en een futloos gevoel. Het heet een postpartum depressie of postnatale depressie. Vrouwen met een postpartum depressie huilen veel, voelen zich heel somber en ongelukkig, zijn in de war en prikkelbaar. Ze zijn extreem moe, slapen slecht en hebben vaak geen trek in eten. Ze hebben het gevoel tekort te schieten en de nieuwe situatie niet aan te kunnen.
De klachten lijken op de huildagen na de bevalling (baby blues). Maar zulke huildagen zijn normaal; daar hoeft u zich niet te veel zorgen over te maken. Na twee weken is die somberheid verdwenen. Bij een postpartum depressie is het anders: die begint drie tot vier maanden na de bevalling en duurt langer.