Pieker jij?
Problemen worden zelden opgelost door te piekeren.
Een probleem is een uitdaging waarvoor je nog geen oplossing ziet.
Zolang je geen oplossing ziet geeft het probleem een naar gevoel.
Een probleem is geen probleem als het je een goed gevoel geeft.
Het nare gevoel wat je ervaart is het werkelijke probleem.
Een probleem heeft twee componenten: een uitdaging en een naar gevoel.
Het nare gevoel is een gevoelsherinnering van een eerder gebeurde pijnlijke situatie of nare gebeurtenis. Het is een nare herinnering waar je liever niet aan herinnerd wilt worden. Het is een situatie of gebeurtenis die je destijds niet goed emotioneel verwerkt hebt. Meestal heb je deze gebeurtenis onbewust weggestopt omdat je het wilt vergeten.
Doordat je niet opnieuw herinnerd wilt worden aan deze pijnlijke herinnering probeer je zo snel mogelijk van het nare gevoel af te komen. Je denkt dat dit lukt door een oplossing te zoeken voor het probleem.
Bij een naar gevoel ga je piekeren. Bij een goed gevoel pieker je niet.
Door piekeren probeer je een oplossing te vinden voor de uitdaging. In gedachten ga je allerlei scenario’s na. Zelden los je de uitdaging met piekeren op. Hoe langer je piekert, hoe machtelozer of waardelozer je jezelf voelt. Het piekeren versterkt je vervelende gevoelens.
Een ander nadeel van piekeren is dat je jezelf onbewust afwijst. Afwijzende gedachten zoals: had ik maar dit, was ik maar niet zo dom geweest. Elke afwijzende gedachte versterkt het nare gevoel en hiermee het piekeren.
De meeste uitdagingen worden opgelost door ingevingen en creativiteit.
Beiden zijn aanwezig als je positieve gevoelens hebt en het stiller in je hoofd is.
Hoe kun je het piekeren stoppen?
Hoe je het piekeren kunt stoppen en hoe je je gevoelens positief kunt veranderen, vertel ik je woensdagavond 30 november om 20:00 uur tijdens het webinar Stop het Piekeren.
Je kunt je inschrijven via onderstaande knop:
Pieker jij?
Geef je reactie in onderstaande commentaarvelden.