Heb jij last van extreme nare gedachten (intrusies)?
Een intrusie is een (ongewenste) heftige en bizarre gedachte waarbij je jezelf, de ander of een dier iets pijnlijks of verschrikkelijks aandoet.
We hebben allemaal weleens last van nare gedachten. Soms kunnen dergelijke gedachten zeer heftig zijn waarbij je jezelf, anderen of dieren in gedachten heftige pijnen aan doet.
WAARSCHUWING: Sla de voorbeelden over als je te hooggevoelig bent. Ze kunnen heftig overkomen!
Een aantal voorbeelden van intrusie gedachten:
- Je hebt de gedachte dat je een vriend recht in zijn gezicht slaat.
- Je bedenkt hoe het zou zijn als je jezelf zou doodsteken.
- Je denkt erover na hoe het zou zijn om van een flatgebouw af te springen.
- Je hebt een klein katje op schoot en bedenkt hoe het zou zijn hoe je het keeltje dicht zou knijpen.
- Je wandelt met je hond en denkt ineens na over hoe het zou zijn als je je hond zou achterlaten.
- Je ziet jezelf zoenen met een engerd.
- In gedachte vermoord je een bekende van je op een horror achtige manier.
- Er staat een bejaarde voor je op de roltrap en je bedenkt hoe het zou zijn als je haar een zetje geeft.
- Je ziet op straat een mooie vrouw lopen en bedenkt hoe het zou zijn haar te verkrachten.
- In gedachte geef je iemand een zetje waardoor deze voor de trein komt.
- Je hebt gedachten om plotseling aan je stuur te trekken terwijl je op de snelweg rijdt.
Bijna iedereen heeft weleens last van een intrusies. Je hoeft jezelf dus niet raar te vinden als je dergelijke gedachten hebt. Zelfs als intrusies regelmatig voorkomen is het niet de bedoeling om jezelf raar te vinden, je zorgen te maken of dat je gek zou worden. Het is veel beter om in dat geval te onderzoeken waardoor intrusies ontstaan en wat je het beste kunt doen. Deze blog kan je hierbij helpen.
Het volgende is belangrijk als je last hebt van intrusies:
- Intrusies zijn niet te voorkomen. Je hebt er nauwelijks invloed op.
- Jij bent niet de denker van de intrusies. Als je zelf zou bepalen wat je denkt zou je bij voorkeur de hele dag positieve gedachten hebben.
- Nare gedachten komen op en verdwijnen vanzelf weer als je er niet te veel aandacht aan besteed.
- Hoe meer aandacht je aan een intrusie geeft, hoe langer deze in je hoofd zal rondspoken. Het kan in dat geval zelfs voorkomen dat de ene intrusie na de andere in gedachten verschijnt.
- Als je je verzet of vecht tegen een intrusie geef je deze onbewust meer energie waardoor de nare gedachte heftiger worden en hiermee als het ware terugvechten.
- Schaam jezelf niet als je last hebt van bizarre gedachten. Intrusies zijn niet abnormaal. Je bent niet de enige die er last van hebt.
- Je kunt nooit weten wat andere mensen denken en hoeveel intrusies de ander heeft. Vergelijken heeft dus geen enkele zin. De meeste mensen hebben weleens intrusies. Besef dat bijna niemand hierover praat en je het dus niet van anderen te weten komt.
- Sommige mensen zetten hun intrusie om in fantasie en beschrijven dit in boeken of films. Kijk naar schrijvers die de meest lugubere verhalen op papier zetten die later verfilmd worden zoals horrors en thrillers. Figuren zoals Frankenstein, Dracula of Hannibal uit de film Silence of the lambs, zijn niet voor niets verzonnen. De makers hebben hun intrusie gedachten weten om te zetten in creativiteit voor boeken en films.
- Probeer intrusies niet te beoordelen, te bekritiseren of af te wijzen. Als je ze afwijst geef je ze extra veel energie. Intrusies zijn het niet waard om energie te krijgen.
- Vindt het niet slecht of foutief van jezelf als je nare gedachten hebt. Intrusies creëer je niet zelf en al zeker niet expres. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen.
- Onderdruk geen gedachten. Als je gedachten onderdrukt komt er druk op de ketel. Je gaat dan alleen maar meer piekeren en intrusies kunnen sterker worden.
- Boosheid, woede en paniek kan het gevolg zijn van langdurige onderdrukking van gedachten en bijbehorende gevoelens. Als op dergelijke momenten intrusies optreden kan dit leiden tot verstandsverbijstering. Probeer boosheid en woede te uiten. Gil in een kussen of sla in een boksbal. Als je last hebt van paniek laat je dan door anderen bijstaan. Zij helpen je relativeren zodat je bewustzijn weer vergroot.
- 99,9 % Van al je gedrag gebeurt onbewust en automatisch vanuit conditioneringen. Wijs geen enkel gedrag af zoals jouw reactie op een intrusie.
- Heb interesse in jezelf, observeer jezelf en wees nieuwsgierig waar intrusies vandaan komen of waardoor ze veroorzaakt worden. Nieuwsgierigheid brengt je verder.
Hoe ontstaan intrusies?
Er is geen duidelijke oorzaak hoe intrusies ontstaan. Uit persoonlijke onderzoek en ervaring met mijn cliënten ben ik erachter gekomen dat intrusies meer voorkomt bij cliënten die (onbewust) emoties onderdrukken. Een emotie is een golf van energie. Wanneer verdriet en boosheid niet wordt geuit kan er een energiestroom ontstaan die gedachten opwekken zoals piekergedachten, frustratie gedachten en intrusies.
Wanneer emoties worden onderdrukt kan dit leiden tot woede of depressiviteit. Dezelfde onderdrukking kan leiden tot woede gedachten en depressieve gedachten. Een intrusie is hier een afsplitsing van. Denk bijvoorbeeld aan het in gedachten vermoorden van een ander of de gedachten om zelfmoord te plegen. Even zo kan het onderdrukken van seksuele energieën in combinatie met emotionele blokkades leiden tot seksuele intrusies.
Weet dat de grootste oorzaak van nare gedachten en intrusies een emotionele onderdrukking is.
Emotionele onderdrukking komt voor wanneer we bewust of onbewust emoties of nare gevoelens onderdrukken of wegdrukken.
Nare gevoelens ontstaan door emotionele blokkades. Emotionele blokkades zijn oude onderdrukte of geblokkeerde emoties. Het zijn emoties die zijn geblokkeerd door eerdere (jeugd)traumatische ervaringen of nare gebeurtenissen. Een naar gevoel is oud zeer wat wakker is geworden. Oud zeer wat diep is weggestopt door eerdere onderdrukking. Een naar gevoel is niets anders dan een nare gevoelsherinnering.
Door (onbewust) nare gevoelens en emoties te onderdrukken vergroot de emotionele lading en kunnen intrusies ontstaan.
Wat kan je doen als je last hebt van nare gedachten of intrusies?
Wanneer geleerd wordt om emoties en gevoelens toe te laten, vrij te laten, te doorvoelen en los te laten, zullen er minder intrusies komen of zelfs intrusies wegblijven.
Tot die tijd is het verstandig om zo weinig mogelijk aandacht te geven aan de intrusies, er niet van te balen of jezelf af te wijzen. Hoe minder aandacht je besteed aan nare gedachten hoe gemakkelijker ze voorbijgaan.
Wanneer je het niet lukt om emoties en gevoelens te aanvaarden en te laten zijn is het verstandig om deze op een andere manier te uiten. Dit kan bijvoorbeeld door te gaan sporten, te gillen in een kussen, zingen, dansen of andere activiteiten. Hoe lichamelijker de activiteiten zijn hoe beter.
Uitgebreide informatie over emoties, nare gevoelens en een stappenplan hoe je gevoelens kunt toelaten en loslaten, vind je terug in het e-book ‘voel je goed gids‘ en in de onlinecursus ‘leer omgaan met afwijzing’.
Wanneer je langskomt in de praktijk kan je binnen enkele sessies geleerd worden hoe je dit bij jezelf kunt doen. Meer informatie hierover vind je hier.