Heb jij genoeg emotionele aandacht voor jezelf?

Heb jij genoeg emotionele aandacht voor jezelf?

Jezelf emotionele aandacht geven is van levensbelang.

 

Geef je jezelf onvoldoende emotionele aandacht dan lijdt je en ben je afhankelijk van anderen.
Emotionele aandacht is naast zuurstof, drinken en eten een van de belangrijkste levensbehoefte.

Wanneer baby’s geen emotionele aandacht krijgen, sterven ze. Dat geldt ook voor jou. Wanneer jij onvoldoende emotionele aandacht krijgt, heeft je leven weinig zin. Je wordt down, futloos en depressief. Je ervaart het leven als een grote leegte.

De meeste zelfmoorden worden gepleegd doordat deze personen te weinig emotionele aandacht hebben ervaren. Ze ervaren een gebrek aan warmte en liefde en zien geen uitzicht meer. Voor die personen heeft het leven geen zin meer.

Emotionele aandacht kun je geven en ontvangen. Je kunt lief en zorgzaam zijn voor anderen en het ontvangen van anderen. De emotionele aandacht die je van anderen ontvangt, werkt als een warme douche. Het warmt je op, werkt vertederend, voelt liefdevol en verfrist je. Wanneer jij emotionele aandacht aan anderen geeft, voelt dit als een golf van warmte. Jij bent de warmwaterleiding die bij de ander uitmondt in een warme douche.

Mensen zijn sociale wezens en hebben allen behoefte aan geborgenheid, warmte en liefde van anderen. Emotionele aandacht voor elkaar is nodig. Het houdt je in leven. Je voelt je geliefd, begrepen, verbonden en waardevol.

Emotionele wonden genezen via emotionele aandacht.

Je maakt allemaal nare gebeurtenissen mee in je leven: een teleurstelling, conflict, ruzie, relatiebreuk, scheiding, traumatische ervaring, mishandeling, ongeluk, het verlies van een dierbare of huisdier. Het zijn gebeurtenissen waarbij je emotioneel betrokken bent. Bij deze gebeurtenissen ontstaat er een emotionele wond.

Een nare gebeurtenis dien je emotioneel te verwerken. Wanneer je dit niet op de juiste manier doet, blijven emoties als pijnlijke gevoelsherinneringen in je geheugen actief. Een herinnering van de gebeurtenis geeft je een naar gevoel. Dit nare gevoel kan onbewust veel lijden geven. Vluchtgedrag, vermijding, verslaving, boosheid, schuldgevoel, klagen, roddelen, piekeren, slecht slapen, fysieke en psychische klachten zijn het gevolg van een gebrek aan emotionele aandacht.

Elke pijnlijke herinnering is als een wond die verzorgd dient te worden.

Zolang de herinnering nog pijnlijk is, is de wond nog niet geheeld. Jouw liefdevolle emotionele zorg heelt een wond.

Jouw emotionele wonden kunnen niet door anderen worden geheeld.

Dit geldt ook voor een fysieke wond. Deze wordt door jou genezen. Eventuele liefdevolle aandacht en zorg van anderen versnelt wel het genezingsproces.

Het kan ook gebeuren dat als je emotionele aandacht van anderen ontvangt, je ook liefdevol voor jezelf bent. Je hebt op dat moment de juiste aandacht en begrip waardoor de wond heelt. Het lijkt alsof de ander dit heeft gedaan.

Een coach of therapeut maakt gebruik van deze techniek. Deze geeft je emotionele aandacht en plaatst je in de positie waarbij je de juiste liefdevolle emotionele aandacht voor jezelf hebt. Op dat moment heelt jouw wond. De coach, therapeut en jij zijn niet altijd bewust van dit proces. Het kan dan lijken alsof de genezing op een andere manier is gebeurd.

Een emotionele wond heelt niet alleen door verdriet of door te huilen.

Het geneest pas als er iets duidelijk is geworden en je ervan hebt geleerd. Als je je handen brandt aan een hete pan, leert de pijn dat je jezelf de volgende keer beter mag beschermen.

Liefdevolle aandacht is helend

Emotionele aandacht is vergelijkbaar met aandacht die een liefdevolle moeder geeft aan een kind wat verdrietig is. Als je jezelf emotionele aandacht geeft, ben je liefdevol, zorgzaam, warm, begripvol, en oordeel loos naar jezelf. Alleen met de juiste aandacht, geneest je wond.

Emotionele verwerking is niet alleen verdrietig zijn, huilen of rouwen. Het is een periode van loslaten waarin tegelijkertijd oude pijnen naar boven kunnen komen. Tijdens een periode van rouwen wordt er geheeld en geleerd.

Geef jezelf dagelijks de juiste emotionele aandacht.

Wanneer je niet weet hoe je dit moet doen, ga dit leren. Leer het van iemand die dit beheerst. Kom langs in mijn praktijk of volg een van mijn online trainingen. Ik leer je het graag!

Ik wens je veel emotionele aandacht,
Martin

 


Geef jij jezelf emotionele aandacht?

Geef je reactie in onderstaande commentaarvelden.