Heb jij moeite met boosheid?

Heb jij moeite met boosheid?

Vanaf mijn prille jeugd ben ik erg hooggevoelig geweest.

Ik moet zo’n 5 a 6 jaar geweest zijn toen ik met mijn zondagse pak in de sloot was gevallen. Mijn beiden ouders waren heel erg boos op me geworden. Ik begreep destijds niet goed waarom. Ik klapte emotioneel dicht, dissocieerde uit mijn lichaam en voelde me vanaf toen een slecht mens. Daarna ontstond een angst voor boosheid.

Telkens als iemand boos op me was had ik het idee de ander pijn aan te doen en voelde ik me opnieuw een slecht mens. Als vanzelf ben ik sindsdien erg bang geweest om anderen pijn aan te doen. Ik gunde niemand de pijn die ik als kind had meegemaakt. Ik wilde dan ook beslist niet boos op anderen zijn of anderen kwetsen. Lief zijn en anderen pleassen was mijn strategie.

Kleine kinderen begrijpen nog niet zoveel van de wereld.

Wanneer ouders boos op ze zijn of andere mensen kunnen ze al snel het idee hebben een slecht mens te zijn. Hetzelfde gebeurt met kinderen die geslagen worden, emotioneel verwaarloosd zijn, fysiek mishandelt zijn of seksueel misbruikt. Het kind concludeert dat het waardeloos is, er niet toe doet of slecht is. Dat moet wel de reden zijn dat het kind iets aangedaan is concludeert het.

Kinderen die veel gepest zijn kunnen ook last hebben van boosheid.

Ze voelde zich immers vaak machteloos wanneer ze gepest werden. De plaagkoppen hadden immers meestal niet echt een vriendelijke energie. Meestal was deze gemengd met boosheid, kwaadheid of haat.

Boosheid zorgt er niet alleen voor dat je je slecht voelt. Het kan ook zijn dat je je onveilig, gekleineerd, afgewezen, machteloos of waardeloos voelt.

Wanneer je als kind te maken hebt gehad met boosheid, woede of haat kan dit diepe wonden bij je achterlaten. Het zijn wonden die nare gevoelsherinneringen en beperkende overtuigingen bij je achterlaten.

De weg terug is meestal niet eenvoudig.

Met name niet wanneer je je snel onveilig voelt en boosheid van anderen je fysiek doet dissociëren.

Het eerste wat je in dat geval mag leren is je lichamelijk aan te raken en je lichaam aandacht te geven. Op deze manier ga je je lichaam weer vertrouwen en je veiliger voelen.

Het tweede wat je mag beseffen is dat wanneer anderen je pesten, iets aandoen, boos, kwaad of woedend zijn, dit niets met jou te maken heeft. Wellicht heb jij de ander onbedoeld in zijn pijn getriggerd maar dat was niet jouw schuld. Het zeer wat je hebt getriggerd zat er al. Je hebt het wakker gemaakt. Dat is niet jouw schuld. De ander heeft op dat moment een naar gevoel. Zijn nare gedrag was een uiting van zijn nare gevoel.
De ander zat niet lekker in zijn vel. Jij was niet slecht maar zijn slachtoffer. Je was de pechvogel. Het was niet persoonlijk. Als kind offerde je je op voor de negatieve emotie van de ander.

Het derde wat je mag doen is je te verbinden met jezelf als kind. Te voelen dat je destijds de slachtoffer en de pechvogel was. Voelen wat voor gevoelens je had. Je verbinden met dat gevoel en het gevoel liefdevol onder ogen zien. Het gevoel zien als een gekwetst en beschadigt kind. Je mag als het ware dat kind opnieuw gaan beschermen, troosten, geborgenheid, liefde en aandacht geven.

 

Heling is mogelijk

Besef dat elke beschadiging die je hebt opgelopen door boosheid, woede, haat, gepest worden, geslagen worden, mishandeling, seksueel misbruik of andere nare gebeurtenissen is te helen.

Tijdens de heling mag je het volgende leren:

  • Stoppen met jezelf of andere de schuld te geven. Daarmee verspil je namelijk onnodige energie.
  • Stoppen met jezelf af te wijzen.
  • Leren liefdevol voor jezelf te zijn en jezelf aan te raken.
  • Leren je pijnen op een liefdevolle manier onder ogen te zien.

Ik kan goed begrijpen dat dit alles niet eenvoudig voor je is.

Zoek hulp!

Je hoeft niet de rest van je leven te lijden onder een pijnlijk verleden.
Ik ben er ook uitgekomen. Dan kan jij dit ook.
Uiteraard help ik je er graag mee!

Warme groet,  Martin