Heb jij last van zelfafwijzing? Wij jij jezelf af?

Wijs jij jezelf af?

 

Wat is een zelfafwijzing?

Een zelfafwijzing begint met een destructieve gedachte waarmee jij jezelf afwijst en jezelf omlaag haalt. Je gelooft deze gedachte, neemt deze gedachte serieus, geeft het aandacht en gaat er mee aan de slag. 

Voorbeelden van een zelfafwijzing:

  • Jezelf afwijzen wanneer je een fout maakt.
  • Boos op jezelf zijn.
  • Negatief over jezelf denken.
  • Je lichaam afkeuren.
  • Kritisch op jezelf zijn.
  • Denken wat anderen van je vinden.
  • Je schamen of schuldig voelen.
  • Jezelf dwingen.
  • Moeten.

 

Wijs jij jezelf af?

Dan ben je vast gevoelig voor afwijzingen van anderen.

 

Hoe meer je jezelf afwijst, hoe gevoeliger je bent wanneer anderen je afwijzen.

Zelfafwijzing is erg destructief voor je:

  • Je kleineert jezelf.
  • Je creëert een vervelend gevoel.
  • Het heeft een negatief effect op je zelfbeeld.
  • Je vermindert je zelfvertrouwen.
  • Het geeft een naar gevoel.

 

Zelfafwijzing ontstaat vanuit de kindertijd.

Het patroon van zelfafwijzing heb je onbewust ontwikkeld in je kindertijd na een vervelende of nare gebeurtenis. Dit kan ook een jeugdtraumatische ervaring zijn.

Een opvoeder was boos op je, leverde kritiek, wees je af, strafte je. Zelfafwijzing ontstaat nadat je bent gepest, je vaak op je fouten bent gewezen, je in de steek bent gelaten of bent genegeerd. Het gaat hier over gebeurtenissen die je als kind niet goed hebt verwerkt of verkeerd hebt begrepen.

Als een nare gebeurtenis niet goed wordt verwerkt, wordt deze opgeslagen in het geheugen.

Tijdens een nare gebeurtenis trek je als kind een negatieve conclusie over jezelf. Deze conclusie sla je op in het geheugen samen met het aanwezige nare gevoel wat. Op dat moment wordt een beperkende overtuiging ontwikkeld:  ik ben niet belangrijk, ik doe er niet toe, ik ben ongewenst, ik mag er niet zijn, ik ben niet goed genoeg, ik ben dom , ik ben waardeloos.

Steeds als de gevoelsherinnering wordt getriggerd, word je onbewust herinnert aan de beperkende overtuiging.

 

Zelfafwijzing is een overlevingsstrategie.

Een overlevingsstrategie heeft een doel. Een positieve intentie. Zelfafwijzing kan als doel hebben je alert te maken dat je de dingen niet weer fout doet. Zelfafwijzing kan ook als doel hebben dat je je liever jezelf afwijst. Een afwijzing van de ander is meestal pijnlijker.

 

Zelfafwijzing is een conditionering.

Dit betekent dat je jezelf afwijst als er zich een bepaalde conditie voordoet. De conditie bij zelfafwijzing is een nare gevoelsherinnering. Steeds als de gevoelsherinnering actief wordt, wijs je jezelf af. Dit gebeurt onbewust en gebeurt volledig automatisch.

De triggering van de gevoelsherinnering komt tot stand door verschillende dingen. Een beeld, geluid, gevoel, reuk, smaak, gedachte of gevoel. Nadat de gevoelsherinnering wakker is geworden, begint de conditionering van zelfafwijzing.

De gevoelsherinnering is een pijnlijke herinnering. Het eigenlijk niets te maken met de actuele gebeurtenis. De actuele gebeurtenis triggert de pijnlijke herinnering. Doordat je denkt dat het wel te maken heeft met de actuele gebeurtenis en je jezelf afwijst, wordt het vervelende gevoel versterkt. De herinnering wordt hiermee bekrachtigd en de gevoelsherinnering wordt pijnlijker opgeslagen. Het is een vicieuze cirkel.

 

Een voorbeeld

Iemand lachte nadat ik iets verkeerds zei, dit gaf me onmiddellijk het gevoel van domheid. Ik baalde dat ik iets fout had gezegd. Ik wees mezelf af.

Ik kwam erachter dat het lachen me herinnerde aan een moment dat ik als kind een spreekbeurt voor de klas had gehouden. Destijds leek het dat ze me uitlachten omdat ik iets verkeerd zei. De werkelijkheid was dat, wat ik zei, grappig was. Ik was dus niet dom maar grappig.

 

Beëindiging van zelfafwijzing

Het destructieve patroon van zelfafwijzing is te doorbreken.

Allereerst dien je niet mee te gaan met zelfafwijzende gedachten en de zelfafwijzing te beëindigen. Wanneer je bewust bent dat je jezelf afwijst, dit onderbreekt en beëindigt, vermindert je het destructieve gevolg van een zelfafwijzing.

Ten tweede mag je de bron van zelfafwijzing (de nare gevoelsherinnering) onderzoeken. Wanneer je helder hebt waar het pijnlijk gevoel vandaan komt kun je deze pijn helen. Op dat moment zal de nare gevoelsherinnering niet meer pijnlijk voor je zijn. Je kunt dan niet meer worden getriggerd in dit gevoel. Zelfafwijzingen blijven dan vanzelf afwezig.

 


Wil jij leren te stoppen met jezelf af te wijzen?

Volg het Online Programma  ‘Leer Omgaan Met Afwijzing’ .

In dit Online Programma vindt je alles wat je nodig hebt om te stoppen met zelfafwijzingen.

Het programma bevat alle benodigde informatie en oefeningen om nooit meer last te hebben van afwijzingen.

  • Het geeft informatie over afwijzingen,  zelfafwijzingen en hoe je deze kunt beëindigen.
  • Het leert je wat angst, emoties en nare gevoelens zijn en wat je er tegen kunt doen.
  • Het leert je nare gevoelsherinneringen loslaten.

Meer informatie vind je via deze link:

https://www.martindewerker.nl/webshop/leer-omgaan-met-afwijzing/

 

 


Stop met zelfafwijzing!

Het maakt je ongelukkig. Niemand heeft er wat aan!

Succes, Martin