Heb jij last van angsten?

 Heb jij last van angsten?

Weet dat dit niet nodig is…

Zo’n 10 jaar geleden was ik mezelf niet bewust van alle angsten waar ik last van had.

Ik was gestrest, wilde alles onder controle hebben, werkte 80 uur in de week, was erg prestatiegericht en perfectionistisch. Vreemd genoeg boekte ik weinig resultaten. Onbewust had ik last van faalangst, durfde niet voor groepen te gaan staan, wilde het iedereen naar de zin maken en piekerde voor het grootste gedeelte van de dag. ’s Nachts sliep ik slecht en had allerlei hulpmiddelen nodig om in slaap te komen zoals slaaptabletten of een stevige borrel. Richting mijn gezin was ik gemakkelijk geïrriteerd, boos en voelde mezelf regelmatig schuldig.

 

Van de meeste angsten zijn we onszelf niet bewust.

Zelf wist ik niet dat stress, boosheid, schaamte en schuldgevoel een milde vorm van angst was en dat angst de brandstof van presteren, perfectionisme, piekeren en slecht slapen was. Wat dat betreft heb ik afgelopen 10 jaar heel veel geleerd.

 

Angst is een beschermingsmechanisme tegen pijn.

Er bestaan 2 vormen van pijn. Alle angsten zijn daarvan afgeleid.

De eerste vorm van pijn is fysieke lichamelijke pijn. De angst voor lichamelijke pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme. Het beschermt ons tegen fysieke pijn. Het voorkomt dat we onze handen branden aan het vuur of vallen met de fiets.

Angst voor lichamelijke pijn is meestal niet problematisch maar juist beschermend. Toch hebben een aantal mensen er op een beperkende manier last van. Ze durven bijvoorbeeld niet meer te gaan paardrijden om dat ze er afgevallen zijn. Deze beperking wordt veroorzaakt omdat er tegelijkertijd angst is voor de 2e vorm van pijn.

De tweede vorm van pijn is emotionele pijn. De angst voor emotionele pijn probeert ons te beschermen tegen emotionele prikkels. Emotionele pijnen zijn fysiek voelbaar. Onbewust beschermt ons lichaam en denken ons tegen deze lichamelijke sensaties vanaf kinds af aan. Bescherming tegen emotionele pijnen zijn eigenlijk niet zo handig. Onbewust hebben we hierdoor allerlei onhandige gedragspatronen zoals piekeren, klagen, roddelen, anderen de schuld geven, afwijzing en zelfafwijzing, angst, boosheid, schuldgevoel en schaamte.

Vanuit mijn persoonlijke ervaring en ervaring met mijn cliënten heb ik wel honderden beperkende gedragspatronen ontdekt die vanuit de angst om emotioneel te worden ontstaan.

Angst om emotioneel te worden is niet nodig!

Kleine kinderen zoals baby’s en peutertjes hebben hier totaal geen last van. Ze moeiteloos verdrietig, gelukkig, boos en enthousiast. Hun emoties schommelen soms binnen enkele minuten. Jantje lacht en Jantje huilt.

De meeste volwassen mensen hebben helaas wel last van emoties en hierdoor (onbewust) last van angst. Dit is niet nodig. We kunnen weer gelukkig worden net zoals baby en peutertjes zijn. In dat geval wel met het bewustzijn en logica van een volwassene.


Wil jij angstvrij zijn?

Als jij angstvrij wilt zijn luister dan naar het ‘Webinar Wees Angstvrij’. Deze vindt plaats op maandag 25 juli om 20:00 uur.

Meer informatie en aanmelden kun je via deze link:

https://www.martindewerker.nl/angstvrij/


Stel direct een vraag!

Mocht je op dit moment een specifieke vraag hebben over angst mag je deze per direct aan me stellen via een e-mail.