Als je geraakt wordt door…

Als je geraakt wordt door een nare gebeurtenis of situatie.
Als je geraakt wordt door feedback, kritiek of een nare opmerking van iemand.
Als je geraakt wordt door wat je ziet of hoort.
Als je geraakt wordt door wat anderen doen , schrijven of zeggen…

Dan krijg je meestal een naar of vervelend gevoel. Weet dat dit gevoel een nare gevoelsherinnering.

Een nare gevoelherinnering noemen we ook wel een emotionele blokkade.

 

Een emotionele blokkade

Wanneer je in het verleden een emotionele gebeurtenis hebt ervaren waarbij de gebeurtenis te heftig was om in een keer te verwerken, ontstaat een emotionele blokkade. Denk bijvoorbeeld aan een sterfgeval, een lichamelijk letsel of een onveilige situatie.

Wanneer je wordt uitgelachen is het niet altijd gepast om te gaan huilen. Je blokkeert dan de emotie verdriet. Sterfte van een dierbare kan niet altijd in een keer verwerkt worden. Het verdriet is te groot om in een keer los te laten en wordt gedeeltelijk vastgehouden. Tijdens een operatie of ernstig ongeluk heeft het lichaam niet genoeg energie om emotioneel te zijn. Het lichaam blokkeert in dat geval de emoties. 

Een emotionele blokkade is een onderdrukte emotie, een onderdrukte energie, een soort lading. De emotionele blokkade wordt te samen de ervaringen van dat moment opgeslagen in je geheugen en wordt een nare gevoelsherinnering. Een nare gevoelsherinnering wordt actief wanneer het geheugen geactiveerd wordt. Dit kan gebeuren door een bepaalde geur, geluid, beeld, gevoel, smaak of combinatie wat herinnert aan dat moment van toen. Zo kan een harde stem je er aan herinneren aan een moment dat een van je opvoeders heel erg boos op je was. Je raakt dan gemakkelijk geïrriteert van harde stemmen.

 

 

Wanneer deze energie in beweging komt voel je het. Het laat zich voelen via een naar of vervelend gevoel.

Onbewust proberen we de emotionele blokkade op zijn plaats te houden en deze te beschermen. We verzetten ons tegen hete nare gevoel. Wanneer je geraakt wordt komt er een klein beetje energie vrij. De bescherming houdt dan even geen stand. Je ervaart dan een vervelend of naar gevoel en dat doet pijn. Dat wil je niet. Niemand wil immers een naar of vervelend gevoel.

Het gevolg is dat je op allerlei manieren probeert de energie op zijn plaats te houden. Je wilt deze immers niet voelen. Je hoofdt slaat dan op hol. Om de lading op zijn plek te houden hebben we allerlei patronen, overlevingsmechanismes en beschermingsmechanismes ontwikkeld. Het zijn allemaal gevoelsvermijdende patronen. Op het moment dat we geraakt worden treden deze in werking. Ze kosten heel veel energie.

 

Loslaten

Zodra je leert hoe je een emotionele blokkade kunt loslaten verdwijnt de geblokkeerde energie uit je lichaam. Er zit dan niets meer in je vast. Op dat moment kan je emotioneel niet meer geraakt worden.

Iedere keer dat je geraakt wordt is dus een kans om oud zeer in je los te laten. Wees de ander, situatie of gebeurtenis hier dankbaar voor.

 

Het symbool voor emoties is water

Het symbool voor emoties is water. Water is vloeibaar en kan niet vastgepakt worden. Water dient altijd te stromen. Wanneer water niet stroomt wordt het rot en gaat het stinken. Dood water noemen we dat. Water kan niet vastgepakt worden zonder gereedschap zoals een schaaltje. We kunnen het ook opsluiten in een ballonnetje. We kunnen het zo koud maken dat het bevriest. Het bevriezen van water kost veel energie.

Een emotionele blokkade is niet meer dan water wat is opgesloten en bevroren. Een emotionele blokkade zorgt voor veel ellende zoals water wat dood is en stinkt.

Vroeg of laat ontdooit het water of breekt de dam. Vroeg of laat prikt iemand de ballon leeg en ontsnapt een beetje water. Je wordt dan geraakt. Op dat moment komt er veel rottigheid naar buiten. Het stinkt.

Mensen die emotionele blokkades vasthouden zijn vaak rot, hard, koud en kil naar zichzelf of naar anderen. Dat kan niet anders. Het kost namelijk veel negatieve energie om water te bevriezen en op zijn plek te houden. Dit alles gebeurt natuurlijk onbewust.

 

Onbewust

Mensen met emotionele blokkades zijn zich er niet van bewust wat ze anderen aandoen. Als je veel emotionele blokkades hebt is je hart gedeeltelijk bevroren. Je houdt minder van jezelf en wijst je nare gevoelens af. Je vermijdt bepaalde situaties en vindt veel dingen niet prettig. Ook al doe je in die situatie je uiterste best, wat je doet is niet altijd goed voor de ander.

 

Iemand die niet totaal van zichzelf kan houden kan nooit totaal van de ander houden!

 

Je meest dierbare weet je uiteindelijk toch te raken. Je wilt dat niet. Je wilt dat de ander verandert en zijn gedrag verandert zodat jij niet meer geraakt wordt. De ander is dan ineens minder OK. Op deze manier passen je dierbaren zichzelf helemaal aan. Ze passen zich aan om jou niet meer te raken en zijn zichzelf hiermee gedeeltelijk kwijt. Je hebt hen veranderd en beschadigd…

 

Loslaten

Ontdooien

Op het moment dat je geen water meer vasthoudt, heb je geen ballonnen meer nodig. Je hebt dan geen overleving en verdedigingsmechanismes meer nodig. Je hoeft jezelf dan ook niet meer koud, kil en rot te houden.

Op het moment dat water kan stromen is het levend en gezond. Bovendien kan je niet meer geraakt worden. Er zit niets meer om geraakt te worden. Je bent dan ontdooid.

Om te ontdooien is warmte nodig. Om een emotionele blokkade los te laten is liefde nodig. Zelfliefde, zelfcompassie, zelfmededogen en zelfempathie. Deze vaardigheden hebben we allen van nature. Je hoeft ze alleen maar te herinneren en opnieuw te leren gebruiken. Een goede coach of therapeut kan je daarbij helpen.

 

Wil jij leren om je oud zeer los te laten? Wil jij leren wat zelfliefde, zelfcompasie, zelfmededogen en zelfempathie is?

Wil jij voelen wat ware liefde, compassie en empathie is?
Maak dan een afspraak of kom een keer naar de wekelijkse workshop.

Meer over emoties vind je hier.