Fysieke beperkingen of blokkades

Wanneer we fysiek beperkt of geblokkeerd zij kan dit grote gevolgen hebben voor ons gedrag. In dit hoofdstuk zullen we met name dieper ingaan op de fysieke beperking die kan optreden tijdens een traumatische gebeurtenis.

Om te begrijpen hoe het lichaam zichzelf beschermt tegen trauma’s is enige anatomische basiskennis vereist. De skeletspieren hebben een beschermende functie bij gevaar: ze trekken zich samen om het lichaam als een soort bal op te rollen en zo de kwetsbare onderbuik te beschermen tegen levensgevaarlijke verwondingen. Als het gevaar voorbij is laat het lichaam normaal gesproken de spierspanning weer los.

Een belangrijke spiergroep die ons beschermt tijdens een traumatische gebeurtenis wordt gevormd door de psoasspieren.

Fysiek

De psoasspieren zorgen voor de vecht-, vlucht- of verdedigings-reacties van het menselijk organisme. Deze primitieve spieren zijn een soort wachtposten voor het centrum van het lichaam, dat zich voor de derde wervel van het heiligbeen bevindt. Deze spieren verbinden de rug met het bekken en de benen. Bij gevaar trekken de psoasspieren zich samen. Om te herstellen van fysieke traumatische spanning laat deze diepliggende spiergroep zijn spanning weer los en keert terug in de ontspannen toestand.

Bij extreem hoge spanningen in de psoasspieren als gevolg van een traumatische ervaring kan het voorkomen dat de psoaspier niet volledig ontspant. Gespannen of beschadigde psoasspieren kunnen verschillende lichamelijke klachten opleveren zoals:

  • Hevige pijn in de onderrug.
  • Constante spierspanning, krachtverlies of gedeeltelijke gevoelloosheid in het bekkengebied.
  • Buikpijn en darmklachten.
  • Spanning op de ruggengraat met als gevolg chronische schouder- en nekklachten
  • Spanning, slijtage of scheefstand van de onderste ruggenwervels. Door scheefstand en slijtage kunnen zenuwen naar de beenspieren worden afgekneld waardoor allerlei beenspierklachten kunnen ontstaan zoals kuitpijn en kniepijn.

Lichaamsklachten kunnen lijden tot chronische pijnen. Deze pijnen kunnen worden opgevat als emotionele en mentale toestanden. Wanneer bijvoorbeeld de psoasspieren aangespannen zijn kan dit signaal opgepakt worden als een hyper allerte status waarin we klaar staan om te vechten, verdedigen of vluchten. De psoasspier kan emoties en gedachtes opwekken zoals onmacht, machteloosheid, woede etc. Maar ook andere lichaamsklachten kunnen werken als anker of trigger om een emotie, gedachte, herinnering of herbeleving naar boven te halen.

Wanneer de psoasspieren langdurig gespannen of beschadigd blijven kunnen er in combinatie met mentale en emotionele beperkingen of blokkades, chronische lichaamsklachten ontstaan zoals:

  • Hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, gewrichtspijnen nek en keelklachten
  • Onverklaarde lichamelijke klachten (OLK) : conversiestoornis, prikkelbare darm, fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), premenstrueel syndroom, pijnstoornis of whiplash
  • Lichamelijke problemen waarvoor geen lichamelijke oorzaak te vinden is: voedselweigering, alergieën, voedsel Intolerantie’s, pijnstoornis, slaapstoornissen bij kinderen, broekpoepen en bedplassen

De psoasspier kan met behulp van speciale trauma ontspanningsoefeningen weer in een ontspannen staat gebracht worden. Hierdoor verdwijnen de bijbehorende lichamelijke, emotionele en mentale klachten.