Wanneer je een vervelende of nare gebeurtenis niet goed verwerkt ontstaat (onbewust) angst!
We maken allemaal weleens een nare gebeurtenis mee. Wanneer deze niet wordt verwerkt blijft er een pijnlijke herinnering van de gebeurtenis in ons geheugen actief. Deze herinnering noemen we ook wel een nare gevoelsherinnering.
De mens heeft allerlei verschillende breinen die met elkaar zijn verbonden.
Elk brein heeft een eigen unieke en waardevolle functie. De amygdala wordt ook wel het reptielenbrein genoemd. Het is de meest primitieve brein. Het regelt de basale overleving van het fysieke lichaam. In het kort beschreven vermijdt het pijn en richt het zijn aandacht op genot. Niets mis mee.
De amygdala registreert nare gebeurtenissen en maakt automatisch alert wanneer soortgelijke pijn dreigt.
Voorbeeld
Wanneer je een keer met de fiets gevallen bent, wordt dit opgeslagen in het geheugen. Daarna maakt de amygdala je alert wanneer je weer dreigt te vallen. Niets mis mee.
Zelf ben ik een paar jaar geleden gevallen met de fiets. Ik was aan het fietsen met de hond aan de lijn. Ik hield met één hand mijn stuur vast en met de andere hand de lijn. Ik fietste een dijkje omhoog en plotsklaps lag ik op de grond waarbij ik mijn schouder en knie pijnlijk bezeerde.
Vanaf dat moment ontstond er vanzelf een angst dat ik weer zou vallen. Vreemd genoeg werd deze angst na een paar keer fietsen niet minder. Pas toen ik ontdekte dat mijn fiets doortrapte als ik meer kracht zette, begreep ik waarom ik gevallen was. Toen ik het dijkje omhoog fietste trapte mijn fiets ook door. Het ging echter zo snel dat ik dat niet door had en niet begreep waarom ik was gevallen. Ik had niet alleen een lichamelijke wond maar ook een gevoel van onbegrip opgeslagen. Ik repareerde mijn fiets en mijn angst verdween.
De amygdala behandelt een emotie als pijn
De amygdala kent in eerste instantie geen verschil tussen lichamelijke en een emotionele pijn. Het reageert exact het zelfde. Het vermijd dus emotionele pijnen en richt de aandacht op prettige emoties. Dat zorgt ervoor dat we emotionele pijnen vermijden en fijne emoties achterna rennen. Dit doen we al eeuwen lang.
Wanneer je een vervelende of nare gebeurtenis niet goed verwerkt ontstaat (onbewust) angst!
Een nare gebeurtenis en bijkomstige gevoel wordt opgeslagen in het geheugen. De amygdala zal je in dat geval automatisch beschermen dat het weer voorkomt. Het signaal wat het daarvoor afgeeft is een angst gevoel.
De amygdala wordt niet alleen actief als je iets doet. Het kan ook actief worden bij een gedachte. Een gedachte dat iets kan mislukken of iemand je zou gaan afwijzen, creëert ook angst en spanning.
Een emotionele pijn is wat anders als een fysieke pijn.
Helaas hebben maar weinig mensen in hun kindertijd geleerd wat het verschil is tussen een emotionele en een fysieke pijn. Vrijwel niemand weet wat een emotie is, hoe deze ontstaat en wat je er mee kunt doen. Uiteraard weten de meeste wel dat een pijnlijke emotie een vervelend of naar gevoel voelt. Iets waar je zo snel mogelijk vanaf moet zien te komen.
Op dit laatste berust een grote misvatting.
Een fysieke pijn ontstaat door ziekte, een ongeluk of wanneer iemand je fysiek pijn doet. Iemand kan je slaan of per ongeluk op je tenen staan.
Een emotionele pijn ontstaat vanuit een gedachte na een nare gebeurtenis. Dit kan een gedachte vergelijking, een gedachte constructie of een herinnering van een eerdere emotionele pijn zijn.
Een emotie heeft altijd iets te maken met verzet, onbegrip en onvermogen. Een verzet tegen wat is, iets wat we niet goed begrijpen en onvermogen om de huidige situatie te veranderen.
Verzet houdt in dat we ons verzetten tegen wat is.
Er is iets pijnlijks en we willen er vanaf. Vanuit verzet ontstaat een wil. We willen iets wat er nu niet is (verlangen), we willen iets niet meer wat er is (verzet) of we willen voorkomen dat er iets onaangenaams komt(bescherming).
In alle drie de gevallen willen we geen naar gevoel ervaren. We willen dat niet ervaren uit angst vast te blijven zitten of te verdrinken in het pijnlijk gevoel. Het is het onvermogen dat we niet weten wat we moeten doen als we vast zitten in pijn.
Angst is de bescherming tegen een pijnlijk gevoel waarbij we een onvermogen ervaren. Het is het onvermogen om zelfstandig van een gevoel af te komen.
Onbegrip ontstaat wanneer we iets niet helemaal helder hebben.
We begrijpen op dat moment de nare gebeurtenis of situatie niet goed. We maken een vergelijking met hoe de situatie zou moeten zijn en hoe deze in onze ogen is. Het is een golf van energie die ontstaat vanuit de vergelijking tussen twee gedachte constructies. Onbegrip kan van alles zijn zoals een verlies (verdriet), een boosheid, een schaamte of schuld.
Net zoals een fysieke pijn zet een emotionele pijn het lichaam in een vecht, vlucht of verstar modus. Van daaruit ontstaat allerlei gevoelsvermijding. In geval van een emotionele pijn is het bijbehorende gedrag meestal beperkend, onhandig of zelfdestructief.
Een emotie is geen foutje.
Het is een signaal dat er iets aan de hand is.
Het verteld je dat je iets verkeerd heb begrepen, iets mag leren of bepaalde vaardigheden mag ontwikkelen.
Meestal duid het erop dat je verkeerd geconditioneerd bent, last hebt van beperkende overtuigingen of de wereld bekijkt vanuit een beperkende perceptie. Deze perceptie heb je opgedaan door onvolledig verwerkte nare gebeurtenissen.
Wees moedig en onderzoek de emotionele pijnen op een liefdevolle nieuwsgierige manier.
Wil jij leren wat angsten, emoties en nare gevoelens zijn?
- Wat angst is, en hoe je angst kunt loslaten?
- Hoe je jezelf op een liefdemanier kunt onderzoeken?
In de Angstgids staat beschreven hoe je dit alles op een liefdevolle manier kunt doen.
Er wordt uitgelegd wat angsten, emoties en nare gevoelens zijn, hoe je ze kunt toelaten, onderzoeken en op een liefdevolle manier kunt laten zijn.
Wanneer je de Angstgids aanschaf mag je een persoonlijke e-mail sturen. Daarnaast kun je jezelf toevoegen aan de Angstgids groep op facebook. Binnen deze groep mag je vragen stellen over angst en de Angstgids en kun je meekijken met vragen van anderen.