Depressiviteit is geen (erfelijke) ziekte.

 

Depressiviteit is geen ziekte.

Het is een gevolg van emotionele onderdrukking.

 

Depressiviteit is een gevolg van een oorzaak. 

Wanneer je veelvuldig onbewust je emoties onderdrukt blijft er een spanning in je lijf hangen. Deze spanning vergt veel energie en maakt je negatief en down. Wanneer je ook nog eens baalt van de nare gevoelens en jezelf frustreert dat ze er zijn, is dit een succes formule om depressief te worden.

 
Wanneer je teveel alcohol hebt gedronken heb je de volgende dag een kater.

Meestal is het dan erg duidelijk dat dit door teveel alcohol komt.

Wanneer je ’s ochtends wakker wordt met een depressief gevoel, vergeet je een relatie te trekken met hoe je de dag, dagen en weken van te voren met je gevoel bent omgegaan. Je beseft dan niet dat de depressiviteit een gevolg is van verkeerd omgaan met gevoelens.

Je voelt je op dat moment machteloos en radeloos ten aanzien van je gevoel en situatie en ziet zelf geen kans meer om eruit te komen. Op den duur kan het voorkomen dat liefde en gezelligheid van anderen niet meer genoeg voor je is. Je voelt je dan eenzaam en down in gezelschap. Niemand begrijpt je.

 

Balen van je depressiviteit versterkt depressiviteit.

Als je baalt van je depressiviteit en van alles probeert om deze weg te krijgen, heb je niet door dat dit juist jouw depressiviteit versterkt. Het weg willen hebben van de depressiviteit is in dat geval de ziekte.

 

Het onderdrukken van emoties doe je niet bewust of expres.

Het is een aangeleerd en geconditioneerd gedragspatroon. Meestal heb je dit al aangeleerd als kind. Je weet niet beter. Jou is niet geleerd wat je met emoties, nare gevoelens en angsten kunt doen. Ze hebben je ook niet geleerd wat je kunt doen met vervelende gedachten en lichamelijke ongenoegen. Niemand heeft je geleerd hoe je jezelf kunt troosten.

 

De bronoorzaak van depressiviteit ligt vaak al in de prille kindertijd.

Daar heb je een aantal nare gebeurtenissen of jeugdtraumatische ervaringen meegemaakt. Je bent nadien niet goed getroost waardoor deze gebeurtenissen je lijf zijn blijven hangen. Je hebt ze nadien nooit goed verwerkt. Vanaf de nare gebeurtenissen ben je verward achtergebleven en heb je onbewust beperkende overtuigingen ontwikkeld en jezelf daarmee geïdentificeerd.

Nadien heb je gevoelsvermijdende strategieën ontwikkeld om emotioneel te kunnen overleven. Dit was helaas nodig. Je kon destijds niet over je gevoelens praten of je gevoel met andere delen.

Helaas ben je tot op vandaag de dag nog steeds emotioneel geblokkeerd van wat er destijds is gebeurd. Dit frustreert je en werkt mee aan je depressiviteit.

 

Depressiviteit is geen ziekte!

Ik vind het persoonlijk erg triest dat de meeste huisartsen, psychiaters en psychologen te snel medicijnen uitdelen en je doen geloven dat depressiviteit een (erfelijke) ziekte is. De medicijnen kunnen weliswaar je stemming verbeteren maar zijn geen fundamentele oplossing.

 

Als jij last hebt van depressiviteit stel jezelf dan eens de volgende vragen:

  • Weet ik wat emoties en nare gevoelens zijn?
  • Weet ik hoe ik nare gevoelens kan loslaten?
  • Weet ik wat angst is?
  • Weet ik hoe ik mezelf kan bevrijden van angst?
  • Weet ik wat een gedachte is en wat ik met nare gedachten kan doen?
  • Weet ik hoe ik van een probleem een leuke uitdaging maak?
  • Weet ik wat ik met lichamelijke ongenoegen en vermoeidheid kan doen?
  • Weet ik wie ik ben?

 

Wanneer je veel vragen met nee beantwoord hebt, ben je onwetend ten aanzien van je depressiviteit.

Je hebt dan niet door dat de manier hoe jij met je emoties, nare gevoelens, angsten, vervelende gedachten, lichamelijke ongenoegen en vermoeidheid de oorzaak is van jouw depressiviteit.


Wil jij antwoorden op bovenstaande vragen?

Volg het Online Programma Nooit Meer Depressief!

In het online programma leer je alles over depressiviteit, wat angsten, emoties en nare gevoelens zijn en wat je kunt doen om nooit meer depressief te zijn.