Wanneer je depressief bent, ben je verward!

Ben jij depressief?

Mensen die een (jeugd)traumatische ervaring hebben meegemaakt worden gemakkelijker depressief.

 

Wanneer je depressief bent, ben je verward

Je ziet de dingen op dat moment niet meer zoals ze zijn maar kijkt via een vernauwde bril van perceptie naar de werkelijkheid. Je kijkt door een bril van nare gevoelens en destructieve gedachten.

 

Verwarring schept verwarring

De eerste verwarring is dat je denkt dat je depressief bent. Je kijkt dan vanuit een vernauwde en verwarrende blik naar de werkelijkheid. Hetzelfde doe je als je je depressief voelt.

Het is vervolgens logisch dat je niet meer depressief wilt zijn. Je wilt van je depressie af. Je wilt weer gelukkig zijn en je gelukkig voelen.

 

Van depressiviteit afkomen is iets wat zelden lukt

Meestal lukt het niet. Dit leidt onmiddellijk tot frustratie, boosheid en machteloosheid. Dit alles versterkt de depressiviteit. Het is een cyclus van depressief zijn, niet meer willen zijn en frustreren dat het niet lukt. Het is een destructief patroon die er zelfs toe kan leiden dat mensen een eind aan hun leven willen maken.

Er bestaat niet echt een medicijn tegen depressiviteit

Antidepressiva is geen medicijn maar een middel dat een stof bevat waarmee gevoelens worden verdoofd. Het middel bevat het gelukshormoon serotonine.

Mensen met depressiviteit hebben een te kort aan dit gelukshormoon. Wat overigens vanwege de negatieve stemming heel verklaarbaar is. Door het toevoegen van het gelukshormoon dooft het nare gevoel. Hierdoor vertraagd de cyclus van depressief zijn. Je voelt je door de medicijnen minder depressief. Hierdoor hoef je er niet meer zo sterk vanaf te komen en zal het je minder frustreren dat het niet lukt.

Antidepressiva lijkt te werken

Soms zijn de bijwerkingen dermate groot dat het gebruik van antidepressiva niets positiefs oplevert.

Gebruik van serotonine kan er helaas ook voor zorgen dat andere hormonen geen ruimte meer krijgen. Hierdoor vlakt het gevoel af en kun je jezelf ook niet meer gelukkig voelen.

Het kan ook zijn dat je gewend raakt aan de dosering en steeds meer nodig hebt. Antidepressiva is in dat geval niets anders dan een verslavend middel.

 

Antidepressiva remt de depressiviteit af het geneest het niet

Een groot nadeel van het gebruik van dergelijke geneesmiddelen is dat je er vaak niet mee kan stoppen uit angst om nog depressiever te worden. Uit angst raak je er verslaafd aan.

 

Heb jij last van een depressie?

Depressie is een symptoom

Wanneer je last hebt van depressiviteit heb je last van nare gevoelens, nare gedachten en soms van bepaalde lichamelijke klachten. Alle drie ontstaan vanuit oorzaak en gevolg. Depressie wordt opgebouwd en vervolgens onbewust in stand gehouden.

Opbouw van depressie kan allerlei oorzaken hebben zoals:

  • Balen van je gevoelens, gedachten en lichamelijke klachten.
  • Balen van je huidige situatie.
  • Niet goed kunnen verwerken van een nare gebeurtenis.
  • Angst, eenzaamheid en teleurstelling.
  • Je waardeloos, afgewezen of in de steek gelaten voelen.
  • Liefde om je heen missen.
  • Jezelf frustreren dat je depressief bent.

Doordat je dagelijks onbewust precies de verkeerde dingen doet met je gedachten, gevoelens en lichamelijke ongenoegen, creëer je vervelende gevoelens en wordt je depressief. Het feit dat je ’s ochtends depressief wakker wordt is een gevolg van onbewust handelen van de dag en de dagen ervoor. De depressiviteit zit als het ware in je lijf.

Doordat je baalt van je depressiviteit, wil je er vanaf komen zonder dat je onderzoekt hoe deze tot stand is gekomen. Je focus je op het weg willen hebben van de depressie zelf terwijl je jezelf niet bezig houdt met de oorzaak.

Depressie is een oorzaak van meerdere gevolgen

Depressie wordt door meerdere factoren veroorzaakt. Het is zaak om deze allen fundamenteel te onderzoeken.

Je zou kunnen zeggen dat depressie een symptoom is die bestaat uit nare gevoelens, nare gedachten en lichamelijke klachten.

 

Je bent niet depressief maar hebt nare gevoelens, nare gedachten en lichamelijke klachten.

 

Het woordje ‘hebben‘ is hierbij verwarrend

Hebben suggereert dat je het kunt hebben en vasthouden. Gedachten kun je weliswaar onthouden maar niet vasthouden. Gedachten komen op en gaan vanzelf voorbij. Dit geld ook voor gevoelens. Een gevoel kan je niet vasthouden. Anders zou je gemakkelijk altijd goed kunnen voelen.

Gevoelens werken iets trager. Een gevoel komt op, blijft een tijdlang aanwezig en valt dan weer weg. Je kunt een gevoel wel tegenhouden. Dit heet jezelf er tegen verzetten. Het is het verzet dat een van de oorzaken is van depressiviteit. Daarna verzet je jezelf tegen de depressiviteit en houdt het hiermee onbewust in stand.

Lichamelijke klachten zijn het vervelendst. Een lichamelijke klacht kan op allerlei manieren ontstaan. Meestal zijn de lichamelijke klachten symptomen van iets. Langdurig angst, stress, schuldgevoel, schaamte en depressiviteit kunnen allerlei lichamelijke klachten te weeg brengen.

 

Lichamelijke klachten hebben liefdevolle aandacht nodig

Wanneer je last hebt van depressiviteit ga je er meestal heel anders mee om. Je baalt van je klachten en verzet je er tegen.

Depressie bevat het woordje pressie dat staat voor drukuitoefening

Het geeft aan dat je een druk uitoefent tegen de nare gevoelens, nare gedachten en de lichamelijke pijnen.

 

Je bent niet depressief maar neemt gevoelens, gedachten en lichamelijke sensaties waar via de zintuigen

Je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft. Je voelt lichamelijke sensaties en emotionele gevoelens. Daarnaast neem je gedachten waar. Zelfs als je depressiviteit een erfelijk iets is, ben je het niet maar neem je het waar.

 

Je neemt waar en bent niet wat wordt waargenomen

Je neemt gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties waar. Je bent dat niet. Een aantal gevoelens, gedachten en lichamelijke sensaties bij elkaar opgeteld noem je depressie. Het is echter beter om ze afzonderlijk te bezien.

Je kunt vervolgens onderzoeken waar de gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties door ontstaan. Dat schept een heel andere wereld met velen mogelijkheden. Je bent dan niet meer gefocust op het wel of niet depressief zijn maar gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties aan het waarnemen en liefdevol onderzoeken.

Je bent dan niet meer gefocust op het weg willen hebben van depressiviteit maar wilt ontdekken wat depressiviteit precies is en hoe het ontstaat. Een onderzoek wat je veel wijsheid en zelfkennis kan opleveren. Een onderzoek waardoor je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties leert verstaan. Je bent dan nieuwe vaardigheden aan het ontwikkelen. Als vanzelf valt op een moment depressiviteit weg.

In de voel je goed gids wordt uitgebreid besproken hoe je je gevoel kunt onderzoeken en liefdevolle aandacht kunt geven.


 

 

Wil jij van je depressie af?

Volg het Online Programma Nooit Meer Depressief!

Je kunt ook langskomen voor een persoonlijk consult.

Tijdens een uitgebreide consult van 3 uur leer je alles over depressie en wat je het beste kunt doen.

Daarna kun je zelfstandig aan de slag en ga ik je op diverse manieren ondersteunen om vrij te worden van depressiviteit.