Ben jij bang om anderen pijn aan te doen?

Ben jij bang om anderen pijn te doen?

Veel mensen hebben angst om anderen pijn te doen, te kwetsen of af te wijzen. Als dit gebeurd voelen ze zich schuldig.

Herkenbaar voor je?

 Ontdek via deze blog waar deze angst vandaan komt.

 

Iedereen heeft recht op een plek op deze prachtige planeet.

Dit recht wordt door veel mensen niet ingenomen of opgeëist. Zij cijferen zich weg en laten zich afwijzen door anderen. Zij hebben een gebrek aan assertiviteit en durven geen nee te zeggen uit angst om anderen pijn of verdriet  aan te doen.

 

Hooggevoeligheid

Hooggevoelige mensen vinden het lastig om hun plek in te nemen. Hiervoor moeten ze vaak anderen van zich af duwen, assertief zijn en hun grenzen aangeven.

Als jij hooggevoelig bent, voel je gemakkelijk de pijn van de ander. Het voelt dan niet gemakkelijk om de ander van je af te duwen, assertief te zijn, nee te zeggen of je grens aan te geven. Je hebt daarmee het idee dat je de ander pijn aan doet. Je ervaart dat alsof je de ander afwijst, in de steek laat, teleurstelt of dat je de ander slecht vindt. 

 

Je vindt het afschuwelijk om anderen pijn te doen

Liever doe je jezelf pijn aan dan de ander. Wanneer je de ander pijn doet voel je je schuldig.

pijn

 

Als je geen nee tegen de ander durft te zeggen, zeg je nee tegen jezelf.

Het maakt niet uit voor je of je of je ja of nee tegen de ander zegt, in beide gevallen voelt het vervelend.

Het voelt jammer genoeg net iets beter om ja tegen de ander zeggen en hiermee jezelf op te offeren.  Alleen loop je op den duur leeg. Het geeft een leeg gevoel, maakt je eenzaam, down of depressief. Als je jezelf veel wegcijfert krijg je uiteindelijk een burn-out.

 

Pijn

Als je na het aangeven van je grens het idee hebt de ander hebt afgewezen of pijn hebt gedaan, Dan is er een pijn bij jezelf aangeraakt. Je kunt de pijn van de ander namelijk nooit echt voelen. Je kunt deze pijn wel herkennen en ervaren in je eigen lichaam.

Als je voelt dat de ander pijn heeft, voel je dit niet maar herken en ervaar je deze pijn in je eigen lichaam

 

Je kunt pijn pas herkennen als jezelf ooit pijn hebt gehad

Als bijvoorbeeld iemand valt kan je de pijn van het vallen herkennen. Tegelijkertijd weet je ook dat deze pijn meestal snel weer voorbij is. Dergelijke gebeurtenissen raken je vaak maar kort.

Voor emotionele pijnen werkt het vaak anders. Wanneer jezelf deze pijn nog niet helemaal hebt verwerkt blijft de pijn een tijd lang actief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld nog dagenlang een naar gevoel hebben nadat ze hun grens hebben aangeven. Ze voelen zich dan schuldig en denken dat ze de ander pijn hebben gedaan. Onbewust herinneren ze zich dat die pijn zo zeer doet.

 

De angst om anderen pijn te doen is het zelfde als de angst om je eigen pijn weer voelen.

Het gaat hier om pijn die jezelf ooit hebt meegemaakt en nog steeds niet hebt verwerkt.

Met name hooggevoelige mensen hebben vaak jeugdtraumatische ervaringen opgedaan in hun verleden. Deze ervaringen zijn vaak onverwerkt. Het is niet voor niets dat deze mensen vaak bang zijn om anderen pijn te doen. Ze kennen en herkennen deze pijn als geen ander. En wat ze onbewust beslist niet willen is de ander deze pijn ook te gunnen. Tegelijkertijd hebben ze ook angst, angst om deze pijn bij zichzelf weer opnieuw te voelen.

Het eind resultaat doet altijd pijn. Als je voor jezelf kiest voel je de projectie van je pijn op de ander. Als je voor de ander kiest voel je je eigen pijn.

 

Pijnen schreeuwen om liefdevolle aandacht.

Het is een pijn die graag getroost wil worden…

Tijd om jezelf te leren troosten dus. Meer is er echt niet nodig. Als je jezelf kunt troosten hoef je nooit meer bang te zijn dat je een ander emotionele pijn aan doet.

Je doet de ander namelijk geen pijn. Je maakt slechts in hem een emotionele pijn wakker. Een pijn die de ander zelf mag leren te troosten.

 


Ben jij hooggevoelig en/of  ben je bang om andere pijn te doen?

Maak dan eens een afspraak met De Trauma Coach.

In enkele gesprekken leert De Trauma Coach je hoe je van je angst af kunt komen.

 

Als je meer wilt weten over angsten en hoe je angstvrij kunt worden, kan ik je de Angstgids aanbevelen.

Deze staat bomvol met informatie over angsten en wat je er mee kunt doen.