. Ik vinde Ik hadLeer in deze blog het verschil tussen reële en irreële angst.

Bang voor corona of de huidige situatie?

Onderzoek je angsten.

 

Ben jij bang?

Ben jij bang om zelf ziek te worden, dat anderen ziek worden of ben je bang in deze huidige situatie rondom alle maatregelen die er genomen worden? Ik kan me dat goed voorstellen. Vroeger was ik ook bang om ziek te worden of dat één van mijn dierbare iets zou overkomen. Ik had zelfs last van  extreme smetvrees. Tijdens bepaalde crisissen of maatregelen die de regering troffen stond ik soms stijf van angst. Ik kan me nog levendig de situatie herinneren van 9/11 en de aanslag op de twin-towers. De strenge controles op het vliegveld etc. Het maakte veel in me los.

Gelukkig heb ik door persoonlijke ontwikkeling veel over mezelf ontdekt. Ik heb geleerd wat angsten zijn, hoe deze ontstaan, wat je er mee kunt doen etc. Hierdoor ben ik angstvrij geworden. Dat wil zeggen dat er soms nog wel angst is maar dat deze me niet beperkt. Ik vind angst niet lastig of onprettig meer. Ik vind angst eerder leerzaam.

Wanneer corona of de huidige situatie je bang maakt, is dat erg vervelend voor je. 

Angst is immers niet prettig. Het bezorgt je een hoop gepieker, slapeloze nachten en nog velen andere klachten.

Tegelijkertijd weet ik inmiddels dat de meeste angsten niet nodig zijn. Wanneer je iets meer over angsten zou weten en wat je op dat moment het beste kan doen, hoef je niet meer angstig te zijn. Alle beperkende en onnatuurlijke angsten mogen verdwijnen en jou verlaten. Dat gun ik je.

Vandaar dat ik deze blog schrijf om iets over angsten te vertellen en je aan te wijzen wat je kunt doen.
Ik dat je er iets aan hebt…

Er zijn twee soorten angsten.

 

De eerste soort

De eerste soort angst is een angst wat ontstaat doordat je een gevaarlijke of dreigende situatie met de zintuigen waarneemt. Je ziet gevaar en handelt hier onmiddellijk naar. In dat geval beschermt de angst je tegen fysieke pijnen en zorgt er voor dat je overleeft.

Er is helemaal niets mis met dit soort angst. Het beperkt je niet maar beschermt je wanneer nodig. Nadien heb je er meestal ook geen last meer van.

De tweede soort

De tweede soort angst is een angst die op twee manieren kan ontstaan:

 • Door één of meerdere gedachte.
 • Door een triggering van een herinnering van een nare gebeurtenis.

Angst die ontstaat door één of meerdere gedachte is geen actuele en acute bescherming. Het is een mogelijkheid die op kan treden waar je nog niet direct een oplossing voor hebt.

 

Alle angsten rondom corona worden veroorzaakt door gedachten of triggers.

Voorbeelden

 • Je denkt dat er iets met je dierbare kan gebeuren, er onmiddellijk ontstaat angst dat er werkelijk iets met de dierbare gebeurd. Daarna pieker je over hoe je hen optimaal kan beschermen.
 • Je bedenkt dat wanneer je corona krijgt het wel eens jouw schuld kan zijn wanneer je anderen ziek maakt.
 • Je ziet in de supermarkt dat heel veel mensen een bepaald product kopen. Je bedenkt dat het wel een belangrijk product moet zijn. Onmiddellijk ontstaat de drang om het product aan te schaffen uit angst dat het morgen niet meer in de schappen ligt.
 • Je denkt aan huidige coronacrisis en bedenkt dat het er wel eens voor kan zorgen dat je je baan kwijt raakt en vervolgens onvoldoende geld hebt om de huur of hypotheek te betalen. Dit bezorgt je een enorm angstgevoel.
 • Je bedenkt dat de maatregelen van de regering je beperken in je vrijheid. Je wordt bang dat er door corona een totale lockdown gaat komen.

Het kan dat je je zonder direct verklaarbare reden angstig voelt.

In dat geval kan het angstgevoel getriggerd zijn. Dit kan zelfs door een bepaalde reuk,  smaak, beeld, geluid, gevoel of gedachte zijn opgewekt. Op zo’n moment is er een nare gevoelsherinnering in je wakker gemaakt van eerder nare gebeurtenissen die je hebt meegemaakt maar nog niet goed hebt verwerkt. Na de triggering ga je meestal piekeren en zoek je naar oplossingen zodat je je niet meer angstig voelt.

 

Angst zit altijd vast aan een verhaal en het verhaal lijkt te kloppen.

Het lijkt logisch dat je bang bent dat er iets met de dierbare gebeurt, je het product moet kopen of dat je zorgen rechtvaardig zijn om je huur of hypotheek. De reden rechtvaardigt jouw angst.

Je vergeet echter dat jouw angst is opgewekt door één of meerdere gedachten of een triggering. Waren de gedachten of de triggering er niet geweest was je nu niet angstig.

Andere mensen bijvoorbeeld hebben die gedachten niet en ook niet die triggering. Ze zijn misschien wel ergens anders bang voor maar niet waar jij bang voor bent. Ondervraag en onderzoek 10 mensen die bang zijn corona en je krijgt 10 verschillende antwoorden en redenen. En als er één hetzelfde lijkt is deze toch in detail verschillend.

 

Dit betekent niet dat je de angst niet serieus moet nemen.

Het zegt alleen dat er iets anders aan de hand is. Dat je niet met de reden aan de slag hoeft te gaan maar met de angst zelf. De angst die voorkomt uit een gedachte of triggering is namelijk geen acute angst. Acute angst dient om onmiddellijk je fysieke lichaam te beschermen of lichamelijk te overleven.

Bij angstgedachten gaat het er veel meer om dat je bepaalde emotionele gevoelens probeert te voorkomen.

Voorbeelden

 • Je bent bang voor het gevoel wat je krijgt als er iets met de dierbare gebeurt.
 • Je wilt geen andere mensen besmetten uit angst je schuldig te voelen.
 • Je bent angstig dat wanneer je het product niet koopt je nadien een vervelend gevoel krijgt mocht je het daadwerkelijk nodig hebben.
 • Je bent bang voor het gevoel wat je krijgt als je je huis niet meer kan betalen en je wellicht op straat komt of naar een ander huis moet.
 • Je wilt niet beperkt worden en gekort te worden in je vrijheid. Je bent bang dat je je nog meer opgesloten en onvrij voelt.

Alle angsten die niet acuut zijn maar je beperken, laten piekeren of je zorgen laten maken, hebben te maken met het beschermen van bepaalde emotionele gevoelens.

Onderzoek welk gevoel dat is.

Je kunt dit doen door jezelf te vragen welk gevoel je zou krijgen als jouw angst werkelijkheid zou worden. Hoe zou je je dan voelen. Wat als er daadwerkelijk iets met je dierbare gebeurt of je op straat komt te staan. Hoe voel je je dan?

Het is namelijk dat gevoel waar je (onbewust) bang voor bent. Je bent bang voor dat gevoel. Je wilt dat gevoel niet voelen uit angst dat het te pijnlijk is of dat je er in blijft hangen.

En bij dat gevoel hoort het verhaal en wellicht nog vele andere verhalen.  Want meestal ontdek je dat het gevoel waar je bang voor bent, aan meerdere angstverhalen vastzit.

 

Leer het gevoel er in liefde te laten zijn.

Wanneer je hebt gevonden voor welk gevoel je bang bent, mag je leren dat gevoel er in liefde te laten zijn. Dat doe je door er niet in mee of tegenin te gaan maar het gevoel alle ruimte te geven. Je laat het gevoel er totaal zijn, zonder het weg te willen hebben. Terwijl je dit doet is het belangrijk dat je niet met gedachten meegaat en er ook niet tegenin gaat. Net als het gevoel geef je gedachten de ruimte en laat je ze aan je voorbij waaien.

 


Mocht je hierbij hulp of ondersteuning nodig hebben neem dan vrijblijvend contact met me op.
Tijdens de gehele corona crisis ontvang je een eerste telefonisch gesprek.

 


 


Wil je meer weten over angst en emoties dan kun je hierover je lezen in de Angstgids.

De angstgids kun je aanschaffen via deze link.

Angstgids