Er zijn heel veel verschillende soorten angsten, angstoornissen en fobiëen.

Mensen kunnen bijvoorbeeld bang zijn om zich zeer te doen, te worden afgewezen, in de steek te worden gelaten, angst hebben voor spinnen, faalangst hebben, pleinvrees, paniek of een fobie.

Vaak wordt angst gezien als bescherming tegen pijn en vervelende gebeurtenissen.

 

Bescherming is iets anders dan angst

Van nature hebben wij vaak een automatisch beschermingsmechanisme opgebouwd. Dit beschermingsmechanisme werkt instinctief en wordt door ervaring verrijkt.

Als er plots een harde klap of dreun te horen is schrikken we. Als we ons een keer verbrand hebben aan een hete pan onthouden we dit en zijn we de volgende keer voorzichtiger.

Het reageren op direct gevaar gebeurt onbewust en automatisch. Het is een lichamelijke beschermingsmechanisme. Dit beschermingsmechanisme werkt altijd vanuit het moment.

In de meeste gevallen is het beschermingsmechanisme niet verkeerd en niet beperkend. Het voorkomt dat ik oppas bij het oversteken, geen vreemde stunten uithaal tijdens het autorijden, niet op het randje loopt van een afgrond en mijn handen niet keer op keer verbrand aan het vuur.

Niet altijd werkt dit beschermingsmechanisme juist. Als we een keer plotsklaps met de fiets zijn gevallen blijven we soms nog enige tijd voorzichtig. Door vaker te fietsen verdwijnt de angst meestal als vanzelf en neemt de bescherming het weer over.

Bescherming is over het algemeen lichamelijk van aard. Het voorkomt dat we ons fysiek pijn doen of dat we lichamelijk dood gaan.

 

Het NU

De bescherming treed op wanneer het nodig is en vind altijd plaats in het NU. Je kunt jezelf niet nu beschermen tegen een brandje die eventueel morgen plaats gaat vinden. Dat is onzin. Als het toch gebeurt is het angst.

Het automatisch beschermingsmechanisme (de reflectie) handelt vaak sneller als het verstand en de emoties. Hoe vaak maak je niet een bijna ongeluk mee? Op dat moment handel je automatisch zonder er bij na te denken. Als je zou moeten nadenken ben je te laat.

 

Pijnlijke herinneringen

Fysieke pijnlijke herinnering uit het verleden doen meestal geen zeer tenzij er een emotionele gevoelsherinnering aan vast zit.

Hoe langer de gebeurtenis achter de rug is hoe minder pijnlijk de herinnering wordt ervaren.

Zo herinner je je meestal niet de pijn die je kreeg toen je een keer gevallen bent met de fiets tenzij dit onlangs is gebeurt.

 

Angst

Angst ontstaat doordat je wordt herinnert aan een vervelende situatie uit het verleden wat mogelijkerwijs ook kan optreden in de  toekomst.

Een ervaring uit het verleden biedt meestal geen garantie voor de toekomst.

Angst heeft altijd te maken met verleden en toekomst en wordt geactiveerd door een gedachte. Een gedachte dat er iets zou kunnen gebeuren geeft je het gevoel van angst. Het angstgevoel kan vervolgens weer zorgen voor nieuwe gedachtens en gevoelens.

Als we denken aan een vervelende situatie uit het verleden is dit meestal een situatie waarbij we een naar gevoel hebben ervaren. Denk bijvoorbeeld aan een afwijzing, een ontslag, een relatiebreuk, een grote fout, een sterfgeval etc. De herinnering maakt een vervelend gevoel in ons wakker. Het is een gevoel waarmee we niet goed weten hoe hier mee om te gaan.

Als een gedachte aan een grote fout een vervelend gevoel geeft dan zal elk toekomstige gedachte aan deze gebeurtenis steeds dit vervelend gevoel in je wakker maken. Op deze manier ontstaat bijvoorbeeld faalangst.

Elke vorm van angst is dus niets anders dan de angst voor een vervelende gevoel wat je zou kunnen gaan voelen in de toekomst doordat je dat zelfde gevoel hebt meegemaakt in het verleden.

 

Een vervelend gevoel

Wanneer je in het verleden een emotionele gebeurtenis hebt ervaren waarbij de gebeurtenis te heftig was om het in een keer te verwerken, ontstaat een emotionele blokkade. Denk bijvoorbeeld aan een sterfgeval, een lichamelijk letsel of een onveilige situatie. Sterfte van een dierbare kan niet in een keer verwerkt worden. Tijdens een operatie of ernstig ongeluk hebben we geen energie om emotioneel te zijn.

Een emotionele blokkade is hetzelfde als een onvolledig verwerkte emotie. Elke emotionele blokkade is voelbaar door een naar gevoel. Emotionele blokkades blijven aanwezig totdat deze uiteindelijk emotioneel worden uitgewerkt. Zo komt het voor dat vervelende gebeurtenissen of traumatische ervaringen in je jeugd zorgen voor levenslange emotionele blokkades.

Voorbeelden van gevoelens van emotionele blokkades zijn afwijzing, in de steek gelaten, eenzaamheid, schuld, schaamte, eenzaamheid, onmacht, hulpeloosheid, waardeloosheid, depressie etc.

Dergelijke gevoelens kunnen erg vervelend zijn en veel energie kosten. Onbewust proberen we deze gevoelens te mijden en ontstaat angst voor deze gevoelens.

 

Angst is geen beschermingsmechanisme maar beperkt ons

Angst lijkt een beschermingsmechanisme tegen nare gevoelens. Helaas beperkt angst ons aanzienlijk, het kost enorm veel energie en het kan gigantisch doorslaan.

De angst voor afwijzing en schaamte maakt ons bang om fouten te maken. Doordat we geen fouten durven te maken willen we alles onder controle hebben, perfect doen of doen we niets. Bij sommige mensen ontstaat hierdoor faalangst, een angst voor menigte of pleinvrees.

Als we bang zijn om boos te worden worden we vroeg of laat woedend, agressief of een potentiële moordenaar.

Kortom angst gaat gepaard met vervelende gevoelens, nare psychische patronen, beperkingen en veel negativiteit.

Angst is de allerslechtste raadgever.

 

Bij bescherming gaat het om fysieke pijn en bij angst om emotionele pijn.

Fysieke pijn kunnen we meestal niet direct wegnemen. Wel kunnen wel de pijn verzachten door bijvoorbeeld liefdevolle aandacht en verzorging.

Ook een vervelend gevoel kan verminderd worden als we deze liefdevolle aandacht geven. Wanneer we in staat zijn om een emotionele blokkade op de juiste manier aandacht te geven wordt de blokkade opgeheven en verdwijnt het vervelende gevoel. De emotie komt dan los. Een emotie duurt meestal niet langer dan enkele minuten en verdwijnt daarna voor altijd uit je systeem.

Als de emotie is losgelaten, doorvoelt en doorleeft verdwijnt de angst als vanzelf.

 

Elke angst is een richtingaanwijzing naar een naar een vervelend gevoel en emotionele blokkade.

De angst wijst je direct naar het nare gevoel. Als je dit nare gevoel leert begrijpen ontdek je de emotionele blokkade en kan je deze loslaten.

Je wordt er een vrediger en sterker persoon van.

 

Meer over emoties vind je hier.