Angst voor de angst is vervelend.
Je bent bang maar weet eigenlijk niet goed waarvoor.
Angst voor de angst kan je ook wel een gevoel van onveiligheid noemen.
Je hebt het gevoel dat er elk moment iets kan gebeuren. Je bent bang voor het onbekende. Een onbestemd gevoel. Je voelt je niet veilig.
Angst voor de angst laat zich soms voelen als angst voor de dood.
Tijdens dit soort angsten slaat je hoofd vaak op hol. Er schieten allerlei doemscenario’s door je heen. Je piekert, bedenkt oplossingen en weer nieuwe problemen. Je kan soms slecht slapen en bent uren wakker. Elk moment kan er iets onprettigs gebeuren. Bang voor een grote klap. Bang voor het onbekende…
Soms biedt je eigen huis en vertrouwde omgeving op dat moment zelfs onvoldoende veiligheid. Het gevoel van onveiligheid laat diepe sporen in je achter….
Onveiligheidsgevoelens komen veelvuldig voor bij mensen die gepest zijn, mishandelt zijn, seksueel misbruikt zijn, een ongeluk hebben meegemaakt, in het ziekenhuis hebben gelegen, door een woedende ouder zijn bejegend of een traumatische ervaring hebben meegemaakt.
Controle
Veel mensen die last van onveiligheidsgevoelens hebben proberen het leven onder controle te houden. Schoonmaakdrang, smetvrees, anorexia nervosa, boulimia, psychoses, wanen en andere psychische klachten worden vaak veroorzaakt door het gevoel van onveiligheid.
Sommige vrouwen zijn haastig op zoek naar sterke mannen die ze kunnen beschermen en het gevoel van veiligheid kunnen bieden. Het zijn vaak gespierde mannen, body-builders of macho’s die hun de schijnveiligheid geven. Maar op het moment dat deze mannen boos en kwaad zijn zet de bescherming zich al gauw om in woede richting de vrouw. Veel mishandelde vrouwen kiezen op deze manier telkens weer voor de verkeerde man.
Maar ook bij veel mannen die tonnen spieren kweken, een wapen arsenaal verzamelen of uren besteden aan vechtsport kan een diep gevoel van onveiligheid verborgen zitten. Ze noemen dit vaak onzekerheid…
Het gevoel van onveiligheid zorgt voor veel ellende en slapeloze nachten.
Tijd dus om te leren hoe je jezelf veilig kunt voelen…
Als eerste moet je hiervoor het gevoel van onveiligheid begrijpen. Je moet begrijpen dat jouw denken en de angstscenario’s het gevoel van onveiligheid groter maken. Gedachten creëren gevoelens. En gevoelens leiden tot meer gedachten die het gevoel weer versterken.
Als je geen gedachten zou hebben dan zou je je beslist niet onveilig voelen.
Mits er natuurlijk een grote vrachtwagen op je af komt rijden. Maar hoe vaak gebeurd dat? Bovendien is dat een terechte gevoel van onveiligheid. Dat geld niet als je je onveilig voelt in je eigen huis terwijl er niets aan de hand is.
Helaas kan je gedachten niet stoppen. Je kunt namelijk ook je ademhaling of je hartslag niet stoppen. Je kunt wel stoppen met aandacht geven aan die gedachten…
Het probleem is dat we 99,9% van de dag onze aandacht geven aan onze gedachten in plaats aan andere dingen.
Mits we natuurlijk gamen een film kijken, een joint roken, sex hebben, dronken zijn of stoned. Het denken werkt dan namelijk niet zo goed meer. Dat verklaard meteen waarom we ons dan zo goed voelen….
Zodra je leert je aandacht te richten op je lichaam. Zodra je voelt dat je door je lichaam gedragen wordt. Zodra je regelmatig lichamelijke oefeningen doet, je benen aandacht geeft, je voeten masseert, je lichaam insmeert, je laat masseren etc. Gaat er steeds meer aandacht naar je lichaam in plaats van naar je gedachten…
Het grote geheim is dan ook simpel. Als je je lichaam aandacht geeft denk je niet aan wat er allemaal mogelijkerwijs kan gebeuren in de toekomst. je bent dan in het NU. Het denken en je lichaam tegelijkertijd aandacht geven is immers een stuk lastiger. Als je in het NU bent denk je niet aan het verleden en de toekomst. Deze twee bestaan eigenlijk helemaal niet. Je leeft altijd NU. Het denken dwaalt alleen af…
NU is er bovendien nooit een probleem. NU is er nooit gevaar.
Tenzij nog steeds die vrachtwagen op je afkomt natuurlijk. Maar dan denk je niet na en reageer je automatisch. Je springt opzij. Je hoeft niet eerst te piekeren en te beredeneren wat je dan moet doen. Je zou dan te laat zijn. NU reageer je altijd automatisch. Je bent dus NU altijd veilig of je beland nadien in een veilig ziekenhuis. Maar daar had je toch niets aan kunnen doen met je denken.
Onveiligheid bestaat NU niet.
Hoe kan je jezelf het gevoel van veiligheid geven?
Bestudeer eens hoe je kinderen het gevoel van veiligheid geeft.
Kinderen geef je veiligheid door ze vast te pakken. Door ze in je armen te nemen. Hierdoor ervaren ze lichaamscontact. Ze voelen dan hun lichaam. Ze komen dan terug in het NU.
Door ze vervolgens stilletjes te fluisteren wees niet bang. Niets aan de hand. Je bent veilig bij mij. Een beetje wrijven op hun armen of wiegen. Op dat moment stopt hun denken, hun piekeren en vervolgens hun angsten. Dan voelen ze zich weer veilig….
Wees de meest ideale ouder voor jezelf
Als je zelf als kind dat niet hebt meegekregen mag je NU de rol van de meest ideale ouder gaan spelen. Raak jezelf aan. Voel de aanraking. Fluister tegen jezelf. Niets aan de hand. Je hoeft niet bang te zijn. Je leeft NU. NU is er niets aan de hand….
Heb gelijktijdig mededogen voor jezelf. Dat jij niet de meest ideale ouder had. Dat jezelf als kind geen raad wist met je piekergedachten. Troost jezelf en koester jezelf…
Vertrouw er op dat onveiligheid dan verdwijnt als sneeuw voor de zon…
This is a great article. Now I feel less alone with that crazy fear that wants to stay with me especially in the night. I am learning how to comfort myself.