7 Tips bij angst en depressie

Nederland heeft 1,1 miljoen mensen die anti-depressiva gebruiken. Één op de vijf mensen heeft weleens een paniek- of angstaanval gehad. Wanneer jij last hebt van angst of depressie, weet dan dat je beslist niet de enige bent.

 

Angst en depressie zijn symptomen

Angst en depressie ontstaan na het niet goed verwerken van een pijnlijk verleden.

Dit pijnlijk verleden kan bestaan uit een nare gebeurtenis of (jeugd)traumatische ervaring. Het kan ook ontstaan zijn door een langdurige negatieve beïnvloeding van opvoeders en psychische, emotionele en fysieke mishandeling.

 

Angst ontstaat wanneer je bang bent voor soortgelijke ervaringen.

Angst ontstaat wanneer je bewust of onbewust bang ben voor soortgelijke ervaringen of soortgelijke pijnlijke gevoelens. De relatie met angst voor pijnlijke gevoelens is niet altijd direct herkenbaar. Zo kan iemand die mishandelt of seksueel misbruikt is, controledwang, smetvrees of anorexia ontwikkelen uit angst voor onveiligheid. Het betreft de angst voor het gevoel van onveiligheid wat ook is ervaren toen iemand werd mishandelt of seksueel misbruikt.

 

Depressie ontstaat door langdurig onderdrukken van gevoelens en gevoelsvermijdingen.

Depressieve mensen zijn onbewust bezig met het onderdrukken van nare gevoelens. Ze willen deze gevoelens niet voelen. Ze balen van hun depressiviteit en het frustreert ze dat het niet lukt om er vanaf te komen. De aandacht gaat naar de depressiviteit zelf en naar allerlei gedachten wat er mis gaat in hun leven. Het kan zijn dat ze zichzelf of anderen hierover de schuld geven. Het gaat vaak over teleurstellingen, eenzaamheid en dat het leven niet zoveel zin heeft.

De gevoelens worden onderdrukt en vermeden omdat er onbewust angst is om deze gevoelens volledig toe te laten. Het is de angst er door overweldigt te worden en om vast te zitten in het pijnlijk gevoel. Het gaat meestal om een gevoel van machteloos, radeloosheid, er alleen voorstaan en eenzaamheid.

Dergelijke gevoelens herinnert ze onbewust aan eerdere situaties en gebeurtenissen. Meestal vanuit de prille kindertijd.  Een situatie waarbij de persoon machteloos, radeloos was en niets kon doen.

 

Zowel angst en depressie zijn symptomen van onverwerkte pijn

Wanneer we angst en depressie fundamenteel willen oplossen dienen we dit te onderzoeken en mogen oude pijnlijke herinneringen als nog op de juiste manier worden verwerkt. Je hebt hiervoor nieuwe informatie, technieken en vaardigheden nodig. Je dient te weten wat gedachten, angst, emoties en nare gevoelens zijn. Hoe je ze aandacht kunt geven, kunt toelaten, doorvoelen en doorleven zonder er in mee te gaan of er onder te lijden of bezwijken. Dit alles vergt behoorlijk wat tijd en energie voordat je het beheerst.

 

Wanneer je last hebt van angst en depressie is dit lastig

Je hebt een acuut probleem. Je zit midden in de angst en depressie en wil er zo snel mogelijk vanaf. Je hebt ook niet veel energie en de kracht om urenlang te lezen en daarna pas te ontdekken hoe je verder moet.

 

Je wilt een snelle oplossing voor jouw probleem

Daarom geef ik meteen een aantal tips die je direct kan toepassen.

Het zijn geen tips die een fundamentele oplossing geven. Het zijn tips die jouw angst en depressie verzachten waardoor je meer energie krijgt. De tips veroorzaken meer rust en ontspanning. Het is een ideale voedingsbodem om leerstof tot je te nemen en nieuwe vaardigheden aan te leren.

 

Tip 1 Glimlach zo vaak mogelijk

Je hoeft niet oprecht te glimlachen. Dat lukt sowieso niet als je depressief of angstig bent. Fake je glimlach. Doe net alsof. De spieren die je nodig hebt om te glimlachen doen je stemming positief veranderen. Ze beïnvloeden je hormonen en je gemoedstoestand. Doe het echt en probeer dit eens een lange tijd uit.

 

Tip 2 Kijk omhoog en kijk weids

Wanneer je angstig of depressief bent, ben je geneigd om je hoofd te laten hangen en ben je hiermee onbewust teveel gericht op je gevoel. Wanneer je jouw gevoel op dat moment op een verkeerde manier aandacht geeft werkt het averechts. Het versterkt je angsten of depressiviteit.

Een goede truc om dit te voorkomen is om je hoofd schuin omhoog te houden. Een tikkeltje schuiner dan horizontaal is meestal al genoeg. Doe het zoveel mogelijk. Probeer het eens uit!

Zorg ervoor dat je weids kijkt. Hoe verder en weidser je kijkt hoe beter. Weids kijken zorgt ervoor dat je zowel letterlijk als figuurlijk een bredere blik krijgt. Het helpt je om jouw situatie wat helderder te bekijken in plaats van een bekrompen houding aan te nemen en een tunnel visie te ontwikkelen. Kijk zoveel mogelijk weids. Doe het!

 

Tip 3 Eet zo weinig mogelijk suikers

Suikers halen je energiepijl omlaag en laten hierdoor je gemoedstoestand sterk schommelen. Suikers maken je moe en down. Op dit moment adviseer ik je sterk om minder suikers te benutten. Eet zo weinig mogelijk suikers. Doe het en ontdek wat het met je doet. Heb je diabetici, negeer dan deze tip.

 

Tip 4 Ga dagelijks naar buiten en wandel

Als je jezelf minder angstig of depressief wilt voelen is buitenlucht en wandelen of andere vormen van bewegingen een must. Ik gebruik niet graag het woordje moeten: Maar dit moet je echt dagelijks doen. Kijk weids en een tikkeltje omhoog. Voel, ruik en hoor de geluiden. Zie de schoonheid van de natuur.

 

Tip 5 Weer negatieve gedachten

Ga niet mee in negatieve gedachten zoals: kritiek gedachten, zelfafwijzende gedachten, het lukt me niet gedachten, ik kan het niet gedachten, ik heb geen zin gedachten, ik ben futloos gedachten, ik wil dat niet gedachten en andere negatieve gedachten. Je bent niet je gedachten. Je hebt gedachten. Jouw gedachten zijn niet de stem van een ervaringsdeskundige. Het is meestal een geleende stem van je opvoeders. Aangezien jouw opvoeders meestal niet echt gelukkig waren, heb je niets aan de stem.

Negeer de stem en ga er niet in mee of tegenin. Telkens als je ontdekt dat je dit doet, waardeer dit dan en verschuif dan zo snel mogelijk je aandacht naar iets anders. Dit kan jouw ademhaling zijn, je gevoel of wat je waarneemt via de zintuigen zoals geluiden en beelden.

 

Tip 6 Wees liefdevol en nieuwsgierig naar jezelf

Wees zoveel mogelijk liefdevol en nieuwsgierig naar jezelf. Wees niet te streng, haal jezelf niet omlaag, geef geen zelfkritiek, wijs jezelf niet af, baal niet van jezelf en ook niet van je angst of depressie. Wees zoveel mogelijk liefdevol en nieuwsgierig. Wordt nieuwsgierig naar de oorzaak en hoe je het fundamenteel kan aanpakken.

 

Tip 7 Ontspan en rust uit

Sta jezelf toe om regelmatig te ontspannen of uit te rusten. Doe dit op een manier die helemaal bij je past. Lekker luieren op de bank, een filmpje kijken, een warm bad, een sauna, een bankje in het park, naar bed of een warm voetenbadje. Alles is helemaal okay.

Besef dat het geen zin heeft om aan het gras te trekken. Je kunt niets forceren. Alles heeft tijd en liefde nodig. Hoe relaxed en ontspannen je de dingen doet, hoe sneller ze gaan. Neem je tijd.

 


Heb jij last van angst en/of depressie?

Wil je graag een fundamentele oplossing?

Dan adviseer ik in geval van angst het e-book de Angstgids aan te schaffen.

 

Hoi Martin, De angstgids is het beste boek wat ik in 20 jaar ben tegen gekomen. Het legt precies uit wat angst is. Ik loop al jaren met angsten. Jij beschrijft precies de kenmerken waar ik last van heb en wat ik er mee kan doen. Dankje voor het e-book, Groetjes Johan

 

Wanneer je last hebt van depressie adviseer ik je het online programma Nooit Meer Depressief te volgen.

Het is een nieuw programma. Op dit moment gaat het voor een waanzinnig laag bedrag de deur uit. Dat komt omdat er nog aan gewerkt wordt. De prijs zal over enkele maanden 3x zo duur zijn.

Naast het online programma ontvang je 365 Voel Je Goed Tips, een gratis belsessie van 30 minuten en mag je me een uitgebreid e-mail sturen met een persoonlijke vraag. Uiteraard zijn er maar een beperkt aantal aanbiedingen beschikbaar vanwege de belsessies. Ik hoop jou binnenkort aan de lijn te hebben.